Nem könnyű az idei év

2020.10.07. 11:00

Most még nagyobb felelősség az élelmiszer-előállítás

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban a kínai importstop hatására, ugyanis a bennragadt húst a cégek dömpingáron értékesítik. Erre természetesen a magyar piac is reagált.

Polgár Bettina

A higiéniai előírásokat betartó húsgyári dolgozók számára nem újdonság a szájmaszk és a kesztyű viselése

Forrás: Pápai Hús Kft.

Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, a magyarországi sertésfelvásárlási árak öt-tíz százalékkal csökkentek a bejelentés következtében, de a piaci várakozások szerint ez csak átmeneti állapot, ami néhány héten belül visszaáll.

- A nyers hústermékek körében a csökkenés nem arányosan történt, főleg a melléktermékek ára csökkent, egy-két nemes húsrész kisebb mértékben, és voltak olyan részek, amelyek egyáltalán nem. Általánosságban csak a tipikusan Délkelet-Ázsiába szállított nyers húsrészek ára csökkent – mutatott rá.

Megtudtuk tőle, hogy az exportárak tekintetében a környező országokban szintén a német sertésár a meghatározó, ezért azokban az államokban is várható alkalmazkodás.

– Még Németországon belül sem teljesen egységesek az árak: északon valamivel alacsonyabbak, délen pedig magasabbak. A sertéspestises vaddisznókat a lengyel határhoz közel találták – tette hozzá a Pápai Hús Kft. ügyvezetője. Szappanos Péter kérdésünkre ismertette, az idei év januártól augusztusig terjedő időszaka a húsipari cég szempontjából jelentős javulást mutat 2019-hez képest.

– Ez örömteli hír, és még nagyobb teljesítmény, hiszen nehéz évet élünk, minden a feje tetejére állt a vírushelyzet miatt. Rendkívül sok és gyors, akár azonnali döntésre, változtatásra, rugalmasságra volt/van szükség a kollégáink, a családjuk és a termelésünk védelme érdekében. Az élelmiszer-termelés ezekben a nehéz időkben még nagyobb felelősséget, odafigyelést igényel. Eddig úgy értékeljük, hogy jól vettük az akadályt – hangsúlyozta.

Idén újdonság volt, hogy a vállalat vegán termékek forgalmazásába kezdett. Szappanos Péter ennek kapcsán elárulta, október közepére várható két újabb termék megjelenése a vegán termékcsaládban, és további termékek fejlesztése is folyamatban van.

– A fogyasztók meglepően jól fogadták, úgy tűnik, már várták, hogy egy nagyobb magyar gyártó is beszálljon ezen készítmények piacára – jegyezte meg.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, jelentős fejlesztéseket is végrehajtottak ebben az évben.

– Kapacitásának és hatékonyságának növelése érdekében több mint kétmilliárd forintot fordítottunk feldolgozó- és csomagolóberendezések beszerzésére. Leginkább három termékvonal, a sonka, a bacon és a hagyományos töltött termékek előállításához szükséges feldolgozó- és csomagolóberendezéseket telepítettünk és még telepítünk, melyek jelentős mértékben meggyorsítják a munkafolyamatokat. Az új gépek üzembe állása már 2019 novemberében kezdődött, a folyamat várhatóan 2021 tavaszán zárul – hangsúlyozta Szappanos Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!