2020.10.07. 11:00
Most még nagyobb felelősség az élelmiszer-előállítás
Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban a kínai importstop hatására, ugyanis a bennragadt húst a cégek dömpingáron értékesítik. Erre természetesen a magyar piac is reagált.
A higiéniai előírásokat betartó húsgyári dolgozók számára nem újdonság a szájmaszk és a kesztyű viselése
Forrás: Pápai Hús Kft.
Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, a magyarországi sertésfelvásárlási árak öt-tíz százalékkal csökkentek a bejelentés következtében, de a piaci várakozások szerint ez csak átmeneti állapot, ami néhány héten belül visszaáll.
- A nyers hústermékek körében a csökkenés nem arányosan történt, főleg a melléktermékek ára csökkent, egy-két nemes húsrész kisebb mértékben, és voltak olyan részek, amelyek egyáltalán nem. Általánosságban csak a tipikusan Délkelet-Ázsiába szállított nyers húsrészek ára csökkent – mutatott rá.
Megtudtuk tőle, hogy az exportárak tekintetében a környező országokban szintén a német sertésár a meghatározó, ezért azokban az államokban is várható alkalmazkodás.
– Még Németországon belül sem teljesen egységesek az árak: északon valamivel alacsonyabbak, délen pedig magasabbak. A sertéspestises vaddisznókat a lengyel határhoz közel találták – tette hozzá a Pápai Hús Kft. ügyvezetője. Szappanos Péter kérdésünkre ismertette, az idei év januártól augusztusig terjedő időszaka a húsipari cég szempontjából jelentős javulást mutat 2019-hez képest.
– Ez örömteli hír, és még nagyobb teljesítmény, hiszen nehéz évet élünk, minden a feje tetejére állt a vírushelyzet miatt. Rendkívül sok és gyors, akár azonnali döntésre, változtatásra, rugalmasságra volt/van szükség a kollégáink, a családjuk és a termelésünk védelme érdekében. Az élelmiszer-termelés ezekben a nehéz időkben még nagyobb felelősséget, odafigyelést igényel. Eddig úgy értékeljük, hogy jól vettük az akadályt – hangsúlyozta.
Idén újdonság volt, hogy a vállalat vegán termékek forgalmazásába kezdett. Szappanos Péter ennek kapcsán elárulta, október közepére várható két újabb termék megjelenése a vegán termékcsaládban, és további termékek fejlesztése is folyamatban van.
– A fogyasztók meglepően jól fogadták, úgy tűnik, már várták, hogy egy nagyobb magyar gyártó is beszálljon ezen készítmények piacára – jegyezte meg.
Az ügyvezetőtől megtudtuk, jelentős fejlesztéseket is végrehajtottak ebben az évben.
– Kapacitásának és hatékonyságának növelése érdekében több mint kétmilliárd forintot fordítottunk feldolgozó- és csomagolóberendezések beszerzésére. Leginkább három termékvonal, a sonka, a bacon és a hagyományos töltött termékek előállításához szükséges feldolgozó- és csomagolóberendezéseket telepítettünk és még telepítünk, melyek jelentős mértékben meggyorsítják a munkafolyamatokat. Az új gépek üzembe állása már 2019 novemberében kezdődött, a folyamat várhatóan 2021 tavaszán zárul – hangsúlyozta Szappanos Péter.