megkérdezik a fiatalokat

2020.11.17. 16:00

Diákmunkásokkal enyhítenék a balatoni szezonális munkaerőhiányt

Online kitölthető kérdőívet kapnak a tó körüli nyári munkavállalást fontolgató 16–24 éves fiatalok.

A szezonális munkaerőhiányon is javítana a diákmunka

Javaslatot dolgozna ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. a már sokak előtt ismert foglalkoztatási probléma, a Balatonnál rendszeresen jelentkező szezonális munkaerőhiány enyhítésére. A program kidolgozása előtt a BFT helyzetfelmérést végezne és tájékozódna az igényekről. Ezúttal azonban nem a turisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat, hanem a már balatoni munkatapasztalattal bíró vagy a jövő nyári munkát fontolgató, 16 és 24 év közötti fiatalokat tervezik megkeresni – írja a magyarnemzet.hu.

Kérdőívben mérik fel a diákok igényeit a nyári munkával kapcsolatban

A kiszemelt célcsoportot egyebek mellett arról faggatnák, vajon a turizmus melyik területén vállalnának szünidei munkát, hol laknának szívesen a két-két és fél hónapos foglalkoztatás során, elfogadhatónak tartanák-e a nyolcórás munkaidőért fizethető nettó 161 ezer forint fizetést. A kérdőív arra is választ keres, hogy van-e már a megkérdezett fiatalnak diákmunka-tapasztata, vonzónak tartja-e a Balatonnál kínálkozó nyári állásokat, elégségesnek tartja-e a kínálatot, és ha már dolgozott az üdülőrégióban vagy csak tervezi azt, könnyű dolga volt-e. Ahogyan azt is igyekeznek megtudakolni az érintettektől, mennyire volt elégedett a munkáltatójával, érte-e sérelem és kielégítőnek tartotta-e a foglalkoztató által biztosított vagy a maga által választott szállást. A jövőben lakna-e szívesen olcsó szállodában, panzióban, apartmanban vagy kollégiumban. Végül, de nem utolsósorban cseppet sem elhanyagolható a kérdés, vajon mit gondol arról a fiatal, mennyire lesz nehéz megfelelő munkahelyet találni jövő nyáron az ország leglátogatottabb területein.

Annál is inkább, miután a jelek szerint a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete számol azzal, hogy a járványveszély elmúltával újrainduló turizmus nem nélkülözheti a vendéglátás gondjait jelentősen mérséklő diákfoglalkoztatást. A kérdőív a www.balatonregion.hu honlapon érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában