gazdaság

2020.11.10. 16:00

Vállalkozások helyzete az elnökválasztás után, a járvány közepén

Az amerikai elnökválasztás eredménye és a koronavírus terjedése, hatása határozza meg napjainkban leginkább a gazdasági helyzet alakulását. Az aktualitásokat foglalta össze röviden lapunknak Hirholcz Ákos zánkai közgazdász.

Rimányi Zita

Az elszigeteltség és a magány könnyen depresszióhoz vezethet. A mentális egészség megtartására előnyös tulajdonság az optimizmus

Forrás: pixabay.com

Mivel a koronavírus miatt legalább egy hónapra be kell zárniuk a vendéglátóknak, a szállásadóknak, csak kiszállítást vállalhatnak és csak üzleti vendégeket fogadhatnak, szintén a túlélésért küzdenek. Hirholcz Ákos szerint – bár a friss kormányintézkedések a fertőzés terjedése miatt indokoltak – náluk hasonló a helyzet: ha saját ingatlanukban működtetik vállalkozásukat, akkor van esélyük a fennmaradásra, ha úgy bérelnek helyiségeket, vagy hitelből vettek ingatlant, rosszak a kilátásaik. A központi segítség jól jöhet nekik, de nem mindegyiküknek lesz elég, ha tartalékaikat felélik és továbbra sem lesz elegendő bevételük. Ráadásul, ha egyszer csak véget is ér a jelenlegi helyzet, az újraindulás nem lesz gyors, csak lassú felfutásra lehet majd számítani.

- Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelme az USA-ban előnyös lehet kontinensünknek. Amerikának ugyanis gondot okoz, hogy felborul külkereskedelmi mérlege: több áru érkezik hozzájuk Kínából és az EU-ból, mint amennyi tőlük ezekre a helyekre. Biden azonban elődjével ellentétben eddigi nyilatkozatai szerint hajlandó együttműködni az unióval. Hajlandó lenyelni a gombócot, amit főleg kontinensünk autógyártása okoz az Egyesült Államoknak és az, hogy nem fogadunk a tengerentúlról mezőgazdasági termékeket. Azért hajlik erre, hogy szövetségese legyen az EU és így rendezni tudja a Kína okozta problémát. Ugyanis az uniónak ugyanaz a gondja, mint az USA-nak: a kínai áruk dömpingje, az import.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!