élő kapcsolatrendszer

2021.01.15. 17:30

A régió gazdaságának fejlesztéséről egyeztettek Veszprémben

Az északnyugat-magyarországi régió fejlődési irányairól tartottak tanácskozást a térség megyei jogú városainak vezetői és a hat megye közgyűlésének elnökei pénteken a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A mintegy kétmillió lakosú övezetbe Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék tartoznak. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa elmondta, a pénteki első konzultációval – amelyet a közeljövőben továbbiak követnek – élő kapcsolatrendszer jött létre a régió szereplői között, akik meghatározhatják a térség fejlesztési irányait.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A tanácskozás kiemelt témája a közlekedési infrastruktúra fejlesztése volt. Ennek kapcsán a 8-as út gyorsforgalmivá való átalakításáról, a Komárom–Székesfehérvár–Dunaújváros közötti gyorsforgalmi út kialakításáról, valamint a 84-es út Sopron–Balaton közötti szakaszának korszerűsítéséről tárgyaltak. Elhangzott, a térség szereplői nemzetközi együttműködésekkel szeretnék növelni versenyképességüket. Navracsics Tibor elmondta, a kormány január végén tárgyalhat a négy gazdaságfejlesztési régió terveiről, és február közepétől a projektlisták összeállításával konkretizálják a fejlesztési irányokat.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a résztvevők hitet tettek amellett, hogy a közigazgatási határok helyett régiós szinten gondolkodjanak a fejlesztésekről. Közös céljuk, hogy a járvány után mielőbb helyreálljon a gazdaság teljesítőképessége. A résztvevők számára egyaránt fontosak a megújuló energia felhasználásának bővítése, a közösségi közlekedés fejlesztése, és a térségben meghatározó turizmus továbberősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!