gazdaság

2021.01.29. 07:00

Emelkedett a keretösszeg, tovább fejlődik Veszprém

Több átcsoportosítást is végrehajt az önkormányzat az európai uniós források felhasználásában. Brányi Mária alpolgármester felidézte, Veszprém a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklus TOP programjában 2015-ben 11,54 milliárd forintos támogatási kerettel rendelkezett, de a felhasználható források a hazai támogatásoknak is köszönhetően azóta közel harminc százalékkal, 14,82 milliárd forintra emelkedtek.

Marton Attila

20210128 Veszprém építkezés illusztráció. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kivitelezői árak megnövekedése miatt az önkormányzat több fejlesztésnél döntött átcsoportosításról. A gazdaságfejlesztésre szánt 3,2 milliárd forintos forrás teljes összegét az északi iparterület közlekedési infrastrukturális fejlesztésére fordítják. Ebből az összegből épült meg a Henger utca, készült el a Kistó utca felújítása, korszerűsítik a Pápai utat, és épült meg a két utat összekötő kelet-nyugati tengely.

A kulturális negyed programra a korábbi 1,3 milliárd forint helyett 2,9 milliárdot fordíthat a város.

A program keretében a tervek szerint halad az Ördögárok utcai házi gyermekorvosi rendelők felújítása Fotó: Pesthy Márton/Napló

A különbözetet részben más sorokról (a Március 15. utcai sportcsarnok és uszoda energetikai felújításától) csoportosították át, részint emelték a keretösszeget. A TOP program keretében a tervek szerint halad az Ördögárok utcai házi gyermekorvosi rendelők felújítása. A bontási munkák már befejeződtek, jelenleg a gépészeti és szigetelési munkák folynak, a fejlesztés 77 millió forintba kerül.

A korábban tervezetthez képest emelkedtek az Aprófalvi bölcsőde energetikai megújításának költségei is. Kérdésünkre Brányi Mária közölte, a felújításra kiválasztották a kivitelezőt, és korábban döntöttek az önkormányzat 37 millió forintos önrészéről is. A közel 300 millió forintos beruházásban energetikai megújítást hajtanak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!