Esztétikailag is megújult az épület

2021.01.14. 07:00

Energiahatékonysági célú iskolafejlesztést mutattak be Zircen

A város önkormányzata az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése elnevezésű pályázaton több mint 133 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a Rákóczi téren lévő épület­együttesének energetikai korszerűsítésére. A beruházást szerdán mutatták be a sajtónak.

Juhász-Léhi István

A beruházást tegnap mutatták be a sajtónak, középen Ottó Péter és Kovács Zoltán

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ünnepi megnyitójában Ottó Péter polgármester hangsúlyozta: ez a projekt óriási előrelépést jelent az iskola életében. A pályázati kiírás 2016-ban jelent meg, majd elnyerték a több mint 133 millió forintot az építkezésre. Azonban a 2018-as közbeszerzési eljárásban kiderült, hogy a rendelkezésre álló forrás szűkössége miatt eredménytelennek kellett azt minősíteniük, ugyanis az építőipari piac jelentős bővülése áremelkedéseket hozott. 2020-ra sikerült olyan műszaki dokumentációt készíteniük, melyben a módosítás során a legfőbb változás az lett, hogy a beruházás nem érinti az épületegyüttes két kisebb épületét, csak a két főépületet újítják fel, de elmaradt a gázkazánok cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése is.

Ottó Péter elmondta azt is, hogy lecserélték a két nagy épület nyílászáróit, valamint az épület hőszigetelése készült el. Ugyanakkor annak érdekében, hogy az elmaradó elemek energetikai megtakarítását pótolják, a meglévő napelemes rendszer mellett további kettő fotovoltaikus, háztartási méretű, kis erőművet telepítettek az A és B épület áramfogyasztásának fedezésére.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a Zircen élők és a városba látogatók láthatják a település jelentős fejlődését az elmúlt esztendőben, de nem szabad itt megállni, folytatni kell a többi épület felújítását is.

A beruházást tegnap mutatták be a sajtónak, középen Ottó Péter és Kovács Zoltán
Fotó: Penovác Károly/Napló

Hellebrandt Ferenc alpolgármester a beruházás műszaki tartalmának részleteit vázolta. Egyrészt esztétikailag is megújult az épület, valamint a hőszigetés és az új nyílászárók – 101 darabot cseréltek – hatására jelentősen jobb hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki kisebb energiafogyasztás mellett. Mindezek mellett napelemes rendszereket is telepítettek, melyek évente 25 000 kWh-t meghaladó mennyiségű áramot fognak termelni.

Burján István, az iskola igazgatója bejelentette, hogy a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatának köszönhetően az intézmény belső tereinek egy része is megújul a szülők és a mester­emberek segítségével, felújítják a vizesblokkokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!