folytatódnak a fejlesztések

2021.01.21. 20:00

Látványosan megújultak Balatonfüred intézményei

Teljesen megújultak Balatonfüred intézményei, mely folytatódik a jövőben is, közölte Bóka István, a város polgármestere, miután áttekintette az oktatási és kulturális intézményeik eddigi fejlesztéseit, illetve a terveiket is.

Kovács Erika

20201007 Baltonüred református iskola . Tornacsarnok avató Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Tudom, hogy egy intézmény erejét és minőségét nem az infrastruktúra adja, hanem az ott dolgozók felkészültsége és elhivatottsága, utóbbiban is megállja a helyét Balatonfüred. A személyi feltételek mellett nagyon lényeges, hogy az oktató-nevelő és kulturális munka megfelelő keretek között történjen, szögezte le Bóka István. A polgármester szerint a fejlesztések három területet érintettek, így az intézmények főépületét, az sportinfrastruktúrát, mely a mindennapos testnevelés tekintetében különösen fontos, végül az udvar állapotát.

Kifejtette, a Lóczy Lajos Gimnáziumnál nagyot léptek előre az elmúlt időszakban. A felújítással az iskola egyebek mellett új, nyolc tantermes emeletet kapott, emellett egy tágas, egyetemi jellegű könyvtári részt is kialakítottak. Bővültek a közösségi terek, és új bútorokat is beszereztek.

A teljesen megújult balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium átadása tavaly októberben. Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a 65 éves intézmény életében Fotó: Penovác Károly/Napló

- Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a 65 éves intézmény életében! – jegyezte meg a város első embere. Felidézte, az iskola felújítása előtt egy tágas és korszerű sportcsarnokot is építettek, mely alkalmas szinte valamennyi teremsportághoz.

Balatonfüreden a Szent Benedek Középiskolában is jelentős fejlesztések valósulhattak meg az utóbbi időszakban. A két oktatási épület és a kastélyépület is kívül-belül megújult, a fiú – és lánykollégiumokban energiahatékonysági szempontból történt megújulás, a fiú kollégiumot pedig belülről is teljesen korszerűsítették. A tornateremből egy szabványos kosárlabda csarnokot alakítottak ki, mely röplabda mérkőzések mellett kiválóan alkalmas iskolai rendezvényekhez is.

Bóka István az általános iskolákról kiemelte, a Református Általános Iskola kívülről energiahatékonysági program keretében, belülről részben önkormányzati, részben saját intézményi forrásból lett korszerűbb. A főépület mellett megújult még a régi kis tornaterem, a műfüves labdarúgó pálya, valamint a sportburkolattal ellátott kézilabdapálya is. Emellett építettek egy kisebb tornatermet, öltözőkkel, és az elmúlt időszakban az udvar igényes parkosítására is sor került. A Református Iskola mellett található Fekete István Általános Iskola épületét is teljesen felújították, és ez történt az Eötvös Loránd Általános Iskolánál is. Felújították a meglévő tornatermet és az udvari pályákat, és építettek egy új sportcsarnokot. A Radnóti Általános Iskola épülete és tornaterme az előző két iskolához hasonlóan szintén megújult, emellett építettek egy új kosárlabda méretű sportcsarnokot is, és új arculatot kapott az udvar.

Több mint 90 millió forintból újították fel Balatonfüreden a Református Általános Iskola tornatermét és kültéri sportpályáját Fotó: Pesthy Márton/Napló

Jelentős beruházások történtek a füredi óvodáknál is. Az arácsi Csillagkert óvoda, és a Vasút utcai Mesevilág Tagóvoda teljesen megújult, az utóbbi bővült is. A lakótelepi Tündérkert Óvodában energiahatékonysági felújítást hajtottak végre, és nemrég megszépítették a Városi Bölcsőde kertjét. A Városi Könyvtárban egy újszerű, modern közösségi teret, valamint oktatási, audiovizuális ismeretek tanulására alkalmas helyiségeket alakítottak ki, emellett kicserélték a bútorzatot, a gyermekkönyvtár régi olvasó termét pedig a szabadpolcos könyvtári részhez kapcsolták.

- Természetesen a fejlesztéseket folytatjuk, jövőbeni céljaink között szerepel egyebek mellett a Szent Benedek Középiskola udvarának megújítása, illetve az ottani, még fel nem újított épületek korszerűsítése. Tervezzük a Kiserdei Óvoda teljes átépítését, a Mogyoró utcai óvoda felújítását, valamint a Kossuth utcai óvoda, az Eötvös Loránd Általános Iskola, és a Városi Könyvtár udvarának parkosítását, utalt a terveikre Bóka István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!