A konyhaasztal megtölthető a lakóhely harminc kilométeres körzetéből

2021.01.16. 13:00

Nem kell piacra járni – Élelmiszerek helyi termelőktől helyi fogyasztókhoz

Juhász Péter és Kis Nóra másfél esztendeje költöztek a fővárosból Veszprémbe. Úgy gondolták, hogy a lakhelyváltás életmódváltással is jár, és jó lenne egészséges élelmiszereket helyi termelőktől vásárolni.

Sági Ági

Juhász Péter házhoz szállítja a megrendelt élelmiszereket. Ezzel egy teljes heti bevásárlás letudható

Fotó: Sági Ági/Napló

Elkezdték feltérképezni a környék termelőit, ők viszont jó messze voltak egymástól. Megnézték a házhoz szállítási lehetőségeket is, de azt találták, hogy alig van cég, amely Veszprémbe szállít, és ha szállít is, akkor sem a hétköznapokhoz való kínálattal. Úgy gondolták, hogy ez a hiány piaci rést is jelent, és létrehozták webáruházukat, amely kifejezetten a megyében élőknek kínál döntően megyei termékeket.

– Mi is szeretünk piacra járni, válogatni az áruk között, de minden héten nem tudunk időt szakítani erre. Szeretnénk azt a tévhitet is megdönteni, mely szerint a piacos termékek sokkal drágábbak, mint ha az ember egy multinál vásárol be. Bár a minőség teljesen más, az árak mégis összevethetők. Szerencsére egyre többen tudatosan vásárolnak, egészségesebben, környezetkímélőbb módon szeretnének élni. A Pekedlivel az volt a kezdeti célunk, hogy olyan termékeink legyenek, melyekből egy teljes heti bevásárlás letudható – kezdi Kis Nóra, a vállalkozás egyik vezetője.

A webáruház egy online piactér, ahol a megrendelt árukat begyűjtik számunkra, és házhoz vagy átvevőpontra szállítják Fotó: Sági Ági/Napló

A webáruház egy online piactér, ahol a megrendelt árukat begyűjtik számunkra, és házhoz vagy átvevőpontra szállítják. – Apukám mondta azt mindig, hogy a konyhaasztalt meg lehet tölteni a lakóhelyünk 30 kilométeres körzetéből, és ez nagyjából igaz is. Egy-két termékünk van csak, amit nem tudunk a környékről beszerezni, vagy még nem találtuk meg a megfelelő termelőt, de szeretnénk, ha ez a vállalkozás megmaradna megyeinek, és szállítani is csak a megyén belül szeretnénk. Jó lenne, ha egy baráti, családias, támogató közösség alakulna ki a cég körül. Szeretnénk később közösségépítő programokat is szervezni, workshopokat tartani – mondta el lapunknak Juhász Péter, a vállalkozás másik vezetője.

A zöld szemlélet miatt a termékek nem kapnak további csomagolást, a termelő által átadott módon kerülnek a fogyasztóhoz. Az áruház indulásakor még keresni kellett a csatlakozókat, nem mindenki látta meg a lehetőséget az új értékesítési formában.

Juhász Péter és Kis Nóra másfél éve költözött Veszprémbe
Fotó: Sági Ági/Napló

– Sokaknak a piac az egyetlen megjelenés, de szerencsére az első körben sikerült egy elég erős csapatot összehozni, és most már maguktól jelentkeznek a termelők. Vannak termékkörök, melyekben még szívesen bővítenénk a kínálatot, ezeknél még mi is próbáljuk megkeresni azokat, akik minőséget termelnek, de nem rendelkeznek online jelenléttel, vagy rendelkeznek, de bővíteni szeretnék azt – tette hozzá Juhász Péter.

Az oldal augusztusban indult, jelenleg 32 termelő ötszáz termékét kínálja, de szeretnének tovább bővülni és körülbelül még ugyanennyi termelővel együtt dolgozni.

– Az első cél az volt, hogy minden terméktípusból leg-alább egy legyen, hogy egy teljes bevásárlást összerakhassunk. Ez megvan, év végéig szeretnénk a kínálatot színesíteni, a választékot bővíteni. Mivel itt mindenki kistermelő, ezért a szezonalitással is számolni kell, a termékek időről időre változnak. Ennek van előnye is, hiszen a visszatérő vásárlók mindig találhatnak újdonságokat – fejezte be Nóra.

Juhász Péter házhoz szállítja a megrendelt élelmiszereket. Ezzel egy teljes heti bevásárlás letudható Fotó: Sági Ági/Napló

Az online vásárlást a koronavírus-járvány miatt is egyre többen választják, és a vállalkozás tulajdonosai abban bíznak, hogy segítségükkel a termelői kapacitások is bővülhetnek majd. Most blogsorozat indításán dolgoznak, melyben a termelőket mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!