Komoly kihívás előtt állnak a Veszprém megyei fürdők

Nagy reményekkel várta a társaság a 2020-as évet a korábbi esztendők sikerességét követően. Sajnos a vírus okozta intézkedések többször is bezárásra kényszerítették a fürdőt – emelte ki a Várkertfürdő tavalyi évét értékelve Nagy Zsolt.

Polgár Bettina

20210224 Pápa Készülnek a nyitásra és az új idényre a Pápai Gyógy- és Termálfürdőben. Bakk Máté karbantartó Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója ki fejtette, a vendégforgalom és a bevétel töredéke volt az elvártnak, így a 2020-as évet jelentős veszteséggel zárta a társaság.

– A vendégforgalom és a bevételek ötven százalékot meghaladó mértékben estek vissza – mondta.

A veszteség mellett sajnos a társaság felélte a tartalékait is, így az elkövetkező időszak komoly kihívás elé állít minket – jegyezte meg a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója. Nagy Zsolttól megtudtuk, hogy a tavalyi évben a Várkertfürdőben a fejlesztési lehetőségeik korlátozottak voltak, mivel a forrásaikat elsődlegesen a munkabérek, majd a szállítók kifizetéseire tartalékolták.

– A két kiemelkedőbb beruházásunk a Mini hotel kialakítása, illetve a termálfürdő beltéri ülőmedencéjének burkolatmegújítása volt. A Mini hotel tervezett 14 szobájából hetet sikerült az őszi szünetre megnyitni, melyet nagy megelégedettségre november 10-ig (az újbóli zárás időpontjáig) használtak is vendégeink. Terveink szerint a 2021-es nyitásra már teljes kapacitással várja a fürdő és a szálloda a vendégeket – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hozzáfűzte, a fejlesztéseket tekintve reálisan 2021-ben sem lesz sok lehetőségük.

Bakk Máté karbantartó készül a nyitásra és az új idényre a pápai fürdőben
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Szükségünk lenne pályázati lehetőségekre, melyekre már hosszú évek óta várunk. Igyekszünk előkészülni az ilyen esetleges fejlesztésekre. Megterveztettük többek között az elfolyó vizeink hőszivattyús rendszerét, megvizsgáltuk egy jelentős kapacitású napelemrendszer kiépítését. Ugyanakkor ezek megvalósítása sajnos önerőből nem biztosítható. Rendelkezünk emellett koncepciókkal arra vonatkozóan, hogy milyen szolgáltatásbővítés lenne célszerű egy korszerűsítés alkalmával. Bízunk benne, hogy az olyan sokszor említett turisztikai szektor megmentése kapcsán a szállodák és az éttermek mellett a fürdőkről sem feledkeznek meg, hiszen a „fürdők országaként” hazánkban a turizmus nagyban a fürdőkre épül – mutatott rá Nagy Zsolt.

A vezérigazgató szólt a Várkertfürdő területén kétmilliárd forintos beruházással létesítendő hotelről is, melynek előkészítési munkálatait 200 millió forinttal támogatta a kormány. Nagy Zsolt megjegyezte, az összeghatárra vonatkozóan minden tevékenység közbeszerzés-köteles, mely komoly kötelezettségeket jelent, többek között az eljárási időkre vonatkozóan.

– Jelenlegi elképzeléseinknek megfelelően szeretnénk egy magas színvonalú, 60 szobás, négycsillagos vagy négy csillag + minősítésű hotelt. Reálisan az év második felére rendelkezünk majd az új engedéllyel ellátott kiviteli tervekkel, valamint egy olyan üzleti tervvel, mellyel megpróbálunk a kivitelezésre vonatkozó támogatásra pályázni – tette hozzá a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Nagy Zsolt az idei várakozásaikat tekintve elmondta, meglátása szerint a 2021-es év biztosan nem lesz sikeres a fürdők nagy többségének.

– A nyitás és a nyári hónapok sikeressége mindent meghatároz majd. Bízunk abban, hogy egy kellően forró nyár kicsábítja az embereket a fürdőkbe. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nagy szükségük van a fürdőknek a segítségre, olyan pályázatokra, melyek vagy uniós, vagy nemzeti forrásból lehetőséget biztosítanak kilépni a 2020-as év árnyékából – összegezte a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!