gazdaság

2021.02.01. 07:00

Tovább szárnyal az építőipar – Beruházások pörgetik a szektort

A tavalyi esztendő második felében szárnyalt az építőanyag-ipar és a kivitelezések, de milyen kilátások elé néznek idén az iparág szereplői? Dobrosi Zsolt építőipari kivitelező beszélt erről lapunknak.

Juhász-Léhi István

Fotós: Pesthy Márton

– Mi nem éreztünk jelentősebb megtorpanást a kivitelezési oldalon, tavasszal volt némi bizonytalanság, amikor sem Európában, sem Magyarországon nem lehetett tudni, hogy mekkora és milyen mértékű korlátozások lesznek – nyilatkozta a Naplónak Dobrosi Zsolt, a Stylus Építő és Üzemeltető Zrt. vezérigazgatója.

– Akkor volt néhány hetes alapanyag-utánpótlási probléma, de tudtuk tartani a határidőket. Amivel viszont számolni kell, az a folyamatos áremelkedés, ami ebben az évben is megfigyelhető már.

A szakember elmondta azt is, hogy tavaly is folyamatosak voltak az árváltozások, ami az euró–forint árfolyamnak is köszönhető, és ez a tendencia most sem állt meg.

Ugyanakkor megtudtuk: vannak speciális építőanyagok, amelyekre néha heteket, esetleg hónapokat kell várni. Ez lehet térburkolat vagy égetettkerámia-termék, például tégla is, melyek esetében többnyire lekötött kapacitásokkal dolgozik a gyár, ám nagy volumenben ezt nem érzékelték.

– Tavaly márciusban előfordult, hogy alapvető építőanyagokra várni kellett, néha napokig nem volt cement, ami akkor megdöbbentő volt, de gyorsan normalizálódott a helyzet – fogalmazott Dobrosi Zsolt, aki szerint azért alakulhattak úgy egy éve a dolgok, mert a bizonytalanságok miatt az emberek igyekeztek felhalmozni az alapanyagokat, és emiatt készlethiány adódott. Most nem érzékel ilyet.

Jelentős építőipari kapacitást kötnek le a közintézmények korszerűsítési munkálatai
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Dobrosi Zsolték az egész országban dolgoznak; széles körben alkalmaznak acél-, égetettkerámia- és betontermékeket.

– Ha külföldről érkezik áru, ott lehetnek esetleg lassulások, de ennek ellenkezője is előfordul. Egy példa: karácsony előtt feladtak számunkra egy elég komoly értékű csomagot Olaszországban, ami másfél nap alatt Magyarországon volt – mondta a cégvezető. – Így azt sem mondanám, hogy a határokon komoly problémák lennének.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszakban kommunikált kormányzati bejelentések a lakásfelújítások kapcsán mennyire növelték meg az érdeklődést, úgy felelt: változatlan a kereslet. Szerinte a családok végig tudják gondolni azt, hogy az otthonukban korábban tervezett felújításokat miként tudják megvalósítani, amire a támogatások kapcsán végre lehetőségük nyílik.

– Első körben a tető, a nap- elem, a nyílászárók és a kazánok cseréje, azaz az energiahatékonyság van fókuszban mindenkinél – árulta el Dobrosi Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában