munka

2021.03.25. 07:00

Emelkedtek a bérek a fémiparban

Már tavaly ősszel elkezdte a bértárgyalásokat a Vasas Szakszervezeti Szövetség több nagyobb megyei fémipari cégnél. Öt-tíz százalékos emeléseket értek el, és egyéb juttatásokról is már több helyen megegyeztek. Van, ahol még folyik az alku.

Rimányi Zita

Jellemzően öt-tíz százalékkal nőttek a fizetések Archív fotó: DH

– Jellemzően megfeszített ütemben, teljes létszámmal dolgoznak tavaly szeptember óta a fémipari cégek. Ugyanis a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasszal, nyáron több vállalkozásnál visszaestek a megrendelések, csökkentették a termelést. A lemondások következtében előfordult, hogy egy-egy üzemben a gyártás kényszerű visszafogása miatt heti 32 órás műszakokat vezettek be, ami keresetcsökkenést jelentett a dolgozóknak. Aztán ősztől a korábban kiesett darabszámok pótlása, a lemaradás behozása miatt rengeteg volt a munka, emberi erőforrásból is többre volt szükség a megrendelők igényei nyomán. Így előfordult, hogy elküldött munkavállalóikat is visszahívták a vállalkozások – kezdte tájékoztatását Holly László, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője, és hozzátette: Veszprém megye több városában többfordulós tárgyalásokat folytattak az idei bérekről a nagyobb, 250 embernél többet foglalkoztató gyáraknál, leginkább a több ezer dolgozót alkalmazóknál.

Mielőtt bérigényeikről tájékoztatják a cégvezetőket, értékelik az adott üzem termelési teljesítményét, beruházásait, kilátásait, figyelembe veszik megrendeléseiket. Ám álláspontjuk kialakításakor az érdek-képviselőknek a dolgozók megélhetési körülményeire, megterhelésükre is tekintettel kell lenniük. Alapelvük, hogy az alapbérnek önmagában elegendőnek kell lennie a családfenntartáshoz, eszerint érvelnek.

Jellemzően öt-tíz százalékkal nőttek a fizetések
Archív fotó: DH

Több helyen háromszor-ötször is tárgyaló­asztalhoz kellett ülni, mire megegyezés született. Az írásos megállapodások alapján jellemzően öt-tíz százalékkal növekedtek januártól a fizetések. Emellett bónuszok adását érték el. A hűségbónusz például már az egy-két éve a vállalkozásnál dolgozóknak járhat. Van, ahol erről úgy egyeztek meg a felek, hogy évenként havi plusz ezer forintot jelent. Húsz év után már húszezret. Akad, ahol törzsgárdajutalom kifizetéséről is megállapodtak, amit öt, tíz és tizenöt év után kapnak a munkavállalók. Van, olyan cég, ahol már év elején megegyeznek annak feltételeiben, év végén milyen pluszjuttatást kaphatnak a munkások. Több cégnél sikerült a cafetéria mérsékelt emelését is elérni a tárgyalások során. Vannak gyárak, ahol még folynak az alkuk erről is. Jellemzően olyan helyeken, ahol az üzleti terv tavasztól a következő év tavaszáig tart, így az éves béremeléseket is ehhez igazítják, és idén is áprilistól vagy májustól számíthatnak az emberek fizetésük, juttatásaik növekedésére.

– Az elégedett dolgozó elkötelezettebb, jobban teljesít, ezért előnyös, hogy több cégnél a vezetők egyenrangú feleknek tekintik az érdekképviselőket, jó az együttműködés, hiszen a munkaadónak is ez az érdeke – szögezte le Holly László. Míg tavaly megrendelések lemondásával járt a Covid, idén a pandémia azért okoz gondot a vasas iparágban szerinte, mert kiesnek a gyártósorokról a fertőzésben megbetegedők. Megyénkben nem volt szükség a béralkuk során keményebb munkavállalói érdekképviseleti eszközök bevetésére – említette meg a regionális ügyvivő, ugyanis pár helyen az országban a vasasok munkabeszüntetéseket tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!