megemelkedett a vidéki kereslet

2021.03.01. 07:00

Javított a magyarországi ingatlanpiac a tavalyi esztendő harmadik negyedévében

A visszaesést követően 2020 harmadik negyedévében ismét drágultak a lakások. Az országos lakáspiac motorját a fővároson kívüli települések jelentették. A megyeszékhelyen és a Balaton-parton is inkább árnövekedés volt jellemző a tavalyi év során.

Laskovics Márió

20200810 Veszprém Cholnoky lakótelep. Lakáspiac körképhez illusztráció a laktótelepről. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A koronavírus-járvány okozta mélypont miatt 2020 második negyedévében 3,4 százalékkal csökkentek a használt lakások árai az előző negyedévhez képest, de nyáron 2,3 százalékos emelkedés történt tavaszhoz képest, derült ki az ingatlan.com KSH-adatokból készült összeállításából.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint a hivatalos adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. Arra számítani lehetett, hogy a második negyedéves mélypont után feljebb mennek az árak a harmadik negyedév során, de nem érték el a korábbi szintet. Bár a friss adatok javulást mutatnak, de bőven van még hova visszakapaszkodnia a lakáspiacnak.

A magánszemélyek 2020 első három negyedévében 14 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A KSH adataiból az is látszik, hogy az országos lakáspiac motorját a fővároson kívüli települések jelentették. A szakértő kiemelte, amíg a budapesti adásvételek súlya öt év alatt az összes tranzakció egyharmadáról 17 százalékra csökkent, addig 2020-ban a községekben értékesített lakások aránya 30 százalékra nőtt. Ebben a falusi csoknak is komoly szerepe van: az intézkedés bevezetése előtt ezeken a településeken az összes adásvétel 20 százaléka történt, 2019 júliusa után viszont 28 százalékra nőtt a falusi csok-os települések súlya a lakáspiacon.

Balogh László az árak alakulásával kapcsolatban megosztotta, hogy Budapesten az átlagos négyzetméterár a harmadik negyedévben 641 ezer forint volt, ami bár meghaladja az előző negyedéves 621 ezer forintot, de elmarad a múlt év első elejére jellemző 643 ezer forinttól. A nyugat-dunántúli régióban a használt lakások átlagos négyzetméterára 2020 harmadik negyedévében 231 ezer forintra rúgott, szemben a második negyedéves 226 ezer és az első negyedéves 246 ezer forinttal. Az észak-magyarországi térségben az első negyedévben mért 138 ezer forintos négyzetméterár a második negyedévben 124 ezer forintra csökkent és a harmadikban e szinten maradt. A legnagyobb árnövekedés a tavalyi első negyedévhez képest a dél-dunántúli városokban történt, ahol az átlagos négyzetméterárak 16 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A legnagyobb áresés a Pest megyei községekben történt, ahol 21 százalékkal mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak.

Ranga Gabriella, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodavezetője, vezető értékesítési tanácsadó a Naplónak nyilatkozva elmondta, a 2020-as év nagy lendülettel indult náluk mind kereslet, mind kínálat oldalról.

Viszont a járvány megtörte ezt a lendületet, némi bizonytalanságot okozva.

Az első hullám okozta megtorpanás azonban csak egy-két hétig tartott, aztán felélénkült az ingatlanpiac. A szokásos élethelyzet-változás miatti eladások és vételek mellett nagy számban jelentek meg a befektető vásárlók. Az élethelyzet-változás nem csak a szükségszerű, például a kisebből nagyobba költözés miatti váltást, hanem a járvány idején tapasztalt bezártság miatti lakásból családi házba költözést is jelenti, mutatott rá.

– Felértékelődtek a Veszprémen kívüli vidéki családi házak. Ezek közül is főleg azok, amelyek nem túl nagyok, nem nagy havi fenntartási költséget jelentő ingatlanok. A klasszikus: keresünk kis házat, kis kerttel, 70-80, legfeljebb 100 négyzetméteres ház, 600-1000, maximum 1500 négyzetméteres telekkel. Ez a sláger. Nagyobb házat általában a drágább lakásokból kiköltözők keresnek. A Budapesten érezhető árcsökkenés 2020 második negyedévében, Veszprémben és a Balaton-parton nem volt jellemző. Itt tartotta magát az eddig sem alacsony négyzetméterár – árulta el Ranga Gabriella.

Mint mondta, az árak a 2015 és 2019 között emelkedtek nagy mértékben, 2020-ban mérséklődtek, de még mindig elmondható, hogy térségünkben általánosságban emelkedés volt érezhető.

A veszprémi lakásárak elhelyezkedéstől függően még emelkedtek,

de legrosszabb esetben is stagnáltak, tartották 2020-ban is az eddigi magas szintet. Az árat mindig befolyásolja, hogy adott időben éppen mennyi hasonló ingatlan van a piacon. A veszprémi panellakásoknál elmondható, hogy az idősek körében keresett földszinti lakások és a befektetők körében kedvelt egyetemi városrészben bármilyen lakás, de főleg a két külön nyíló szobával rendelkező lakások a keresettebbek. A Cholnoky városrészben szintén a korábbinál mérsékeltebben, de emelkedtek az árak. Ahol egy kis stagnálást tapasztaltunk, azok a korábban sem olcsó, az utóbbi tíz évben épült téglalakások. A pandémia hozta magával, hogy még hangsúlyosabb lett e lakásoknál, hogy rendelkezzenek nagy terasszal vagy erkéllyel. Ha ez nincs, akkor már kevésbé eladhatók olyan magas áron, ahogy azt a tulajdonosok szeretnék.

Ranga Gabriella, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodavezetője, vezető értékesítési tanácsadó
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Akik megengedhetik maguknak, elkezdtek a vidék felé fordulni, a Veszprém környéki települések családi házas környékei felé. A megemelkedett vidéki kereslettel felértékelődtek a kisebb települések. Mindehhez a falusi csok még további élénkülést hozott és ez természetesen az árak emelkedését is jelenti. A falusi csok-os településeken az olcsóbb, korábban kevésbé népszerű ingatlanok értékesítése a támogatás igénybevételével valósul meg. Azonban a megyei kistelepülésekre nem csak Veszprémből költöznek, hanem akár Budapestről is. Valamint a budapesti lakással rendelkezők igénye nagyobb lett arra, hogy a Balaton környékén legyen egy nyaraló, vagy a Bakony valamely csendes falujában egy hétvégi ház. Megnövekedett azok száma, akik otthoni munkavégzéssel dolgoznak. Nekik nem fontos, hogy a nagyvárosban legyenek. Az év második felében több ilyen fővárosi ügyfél keresett meg minket, hogy találjunk nekik ingatlant valamely Balaton-parti településen, a Balaton-felvidéken, a Művészetek Völgye környékén – emelte ki a vezető értékesítési tanácsadó.

Ranga Gabriella megjegyezte, sokaknak meglepetést okoznak a magas hirdetési árak, főleg a Balaton-parton, viszont ezek gyakran nem azonosak a valós eladási árakkal. A magánhirdetők általában egymás hirdetési árait látva határozzák meg sajátjukat, így tartva magasan az árakat. Jellemzően nem tudják eladni ingatlanjukat, megkeresnek minket és közösen meghatározva a reális piaci értéket, megvalósul a sikeres értékesítés. Az ingatlanközvetítő látja az irodájában megvalósult valós eladási árakat, tanácsot tud adni e téren a tulajdonosnak, kapcsolatban áll ingatlankeresőkkel akár országos szinten, így a hónapok óta eladhatatlannak gondolt ingatlant gyakran pár hét alatt sikerül értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!