az akácon túl is van élet

2021.04.19. 14:00

A változékony idő próbára teszi a méheket és a méhészeket is

A szeszélyes időjárás a méhészek számára is sok gondot okoz. Néhány hét múlva kiderül, mekkora a fagykár az akácosokban.

Polgár Bettina

Ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni

Forrás: pixabay

Szabó Krisztián, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) pápai csoportjának elnöke elmondta, saját tapasztalatai, illetve a környékbeli méhészek beszámolói szerint nem teleltek rosszul a méhek, csak egy-két esetben fordult elő nagyobb pusztulás; a tavaszi időjárás azonban rendkívül kedvezőtlen.

– Már február elején beköszöntött az enyhébb, tavaszias idő. Ekkor a méhcsaládok fejlődése is megindulhatott volna, ám szinte azonnal érkezett egy hidegbetörés, így leállt a fejlődés. A méhek bélrendszerében ugyanis ki kell alakulnia egy bizonyos mikroflórának, hogy képesek legyenek megemészteni a virágport, amiből pempőt tudnak termelni a dajkáláshoz. Ehhez 3-5 nap szükséges. Azonban eddig a tavasz is úgy alakult, hogy a néhány napos jó idő után mindig újabb hidegfront érkezett. Ez a hullámzó időjárás nagyon rossz a méheknek, nem tudják követni, amit a növények produkálnak, le vannak maradva – magyarázta Szabó Krisztán. Hozzátette, a korábbi évek hasonló időszakához képest gyengébbek a méhcsaládok.

A pápai csoport elnöke rámutatott, az időjárás a növényeket sem kímélte: valószínű, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elfagytak az akác rügyei. Az ország nagy akácosaiban feltehetőleg mindenhol mínusz 6 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet. – Nagyjából két hét múlva derül ki, hogy mekkora lett a fagykár. A repce esetében pedig az aszály okozott komoly gondot. Azonban hiába is mézelne hamarosan a repce, nagyon gyengén tudnák csak kihasználni a méhek, hiszen a fejlődésük még el van maradva attól, ahogy a repce áll – tette hozzá Szabó Krisztián.

Ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni Fotó: pixabay

Mint mondta, ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni. Akkorra már a méhállományok egy része képes lenne akácmézet termelni. – Minden méhész erre vár, mert a tavalyi év ebből a szempontból nem volt kielégítő, sőt, az előző néhány év sem mondható kimagaslónak – hangsúlyozta az OMME pápai csoportjának elnöke.

Megjegyezte, bárhogy is lesz, a méhészek többsége nem keseredik el, mert az akácon túl is van élet, és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.

A méhésztől megtudtuk, jelenleg mintegy 120 tagot számlál a pápai csoport. Az elmúlt hónapok javarészt műhelymunkával, a szakirodalom böngészésével, illetve a tavaszi felkészüléssel teltek. Éltek a különböző pályázati lehetőségekkel is, többek között méhészeti eszközökre, gyógyszerekre, cukorra lehetett támogatást igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!