Fény az alagút végén

2021.04.15. 06:50

A vendéglátósok már nagyon várják, hogy nyithassanak Veszprém megyében is

Nincsenek könnyű helyzetben a vendéglátósok. Ha nem tudták megoldani az elvitelre árusítást vagy a házhoz szállítást, akkor nincs bevételük, ezért sokan a járványhelyzet miatt vágtak bele a kiszállításba.

Sági Ági, Molnár Sándor, Laskovics Márió

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A vendégek hiánya mellett a legnagyobb probléma a bizonytalanság, hogy nem tudják, mikortól fogadhatnak vendégeket, és hogy lesz-e majd elég munkaerő, ha végre kinyithatnak.

Farkas Ildikó 2016 óta vezeti a Balázs kávézót a nagyvázsonyi rendezvényházban, családja pedig 2019 óta üzemelteti a Kinizsi sörözőt a faluban. Mivel előbbi önkormányzati intézményben van, ezért ott – a járványhelyzet miatt – a bérleti díjat elengedték, így könnyebb a helyzet, mint a söröző esetében, ahol a nehézségek ellenére is ugyanúgy fizetni kell. A korlátozások miatt a kávézó csak heti két nap van nyitva, és csak süteményeket, tortákat kínálnak elvitelre már több mint öt hónapja. A söröző pedig átállt – a korábban nem alkalmazott – pizza- és hamburgerkiszállításra, napi négy órában.

Gáspár Ilona és Farkas Ildikó elviteles süteményekkel várja a vendégeket a nagyvázsonyi kávézóban
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Csak azért csináljuk, hogy az emberek ne felejtsék el, hogy vagyunk, mert nem szeretnénk teljesen eltűnni. Folyamatosan abban reménykedtünk, hogy még egy hetet, még egy hónapot kell kibírni, és végre vendégeket fogadhatunk, ezért nem adtuk fel, de nagyon nehéz így, hogy nem tudunk semmi biztosat – mondja a kávéházat vezető és a pizzériában programszervezőként tevékenykedő Farkas Ildikó.

Mivel a két vállalkozás szinte teljesen a turizmusból él, ezért nyaranta dolgoznak nagyobb létszámmal, főleg diákokkal kiegészülve. Egyébként a négy családtag – akik közül hárman vendéglátósok – működteti a két helyet, ezért nem kellett senkit sem elküldeniük. Az állandó dolgozók után bértámogatást kapnak, de a bevétel így is elmegy a rezsire és a bérleti díjra.

A sörözőben, a Fröccsterasz programsorozat keretében, az ország minden részéből fogadtak amatőr zenekarokat. A péntek esti koncertek nagyon népszerűek voltak, ezért már mindenkinek nagyon hiányoznak, és a bevétel szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy végre nyithassanak. Az induláskor a kávézót és a sörözőt is úgy próbálták meg kialakítani, hogy bejöjjenek az emberek és beszélgessenek, ne otthon üljenek és telefonozzanak. Erre sajnos manapság nincs lehetőség, ezért arra törekszenek, hogy amit csak lehet, azt családon belül, a legminimálisabb költségekkel oldjanak meg.

Kiss Szofi pizzát süt a nagyvázsonyi sörözőben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Próbálunk kitartani, már nagyon várjuk a nyitást, és tervezzük a programokat, de nehéz így, hogy nincs egy fix időpont – mondja Ildikó, aki hozzáteszi, hogy már többen jelentkeztek náluk munkára, de egyelőre sajnos nem tudnak semmi biztosat mondani nekik a nyitással kapcsolatban.

A fűzfői Föveny strandon működő Tó vendéglő egész évben nyitva tart, állandó stábbal dolgozik. Már évek óta foglalkoznak ételkiszállítással, így ezt nem kellett új szolgáltatásként bevezetni.

– Szerintem ez volt a szerencsénk, mert akik a kiszállítást új szolgáltatásként próbálták bevezetni, azoknak nagyon nehéz dolguk volt. Szerencsére nem kellett elküldenünk senkit, de nagyon várjuk már, hogy nyithassunk. Jól jött a támogatás, de önmagában kevés lett volna, hogy a 14 tagú gárda folyamatos foglalkoztatását biztosítani tudjuk. Az emberek felváltva vették ki a szabadságukat, ez nagyrészt mostanra el is fogyott – mondta el lapunknak Némethi Tamás, a Tó vendéglő vezetője.

Az étteremben nyárra szoktak kisegítő személyzetet is felvenni, de az alapcsapat együtt dolgozik télen-nyáron. A tulajdonos szerint télen ugyan kevesebb a munka, de a jó embereket igyekeznek megtartani és egész évben foglalkoztatni.

– A szezonra mindig nagyon nehéz embert találni, és szerintem ez most sem lesz másképp. Valószínűleg az a sok vendéglátós, aki elvesztette a munkáját, megpróbált más üzletágban elhelyezkedni, és nem biztos, hogy visszajön – tette hozzá.

A Balaton-parti vendéglőben a különlegesebb ételeket, mint például a bélszín vagy a hátszín, kiszállításra nem készítik, de az étlap nagyobb részét most is lehet rendelni. Abban bíznak, hogy legalább a teraszt hamarosan megnyithatják, ami nekik fontosabb is, hiszen az asztalok nagyobb része itt található.

– Mi a vízparton, a strandon vagyunk, az asztalokat már tavaly nyáron is széthúztuk, hogy nagyobb legyen a távolság az emberek között. Majd meglátjuk, hogy idén milyen szabályok lesznek, de erre készülünk most is. Szerintem az emberek gondolkodása alapvetően megváltozott, és ez idén, de lehet, hogy jövőre is kitart majd – fejezte be Némethi Tamás.

A pápai Gólyafészek éttermet – akárcsak az egész vendéglátóipart – súlyosan érintették a koronavírusjárvány-helyzet korlátozásai. Az étterem tavaly tavasszal közel két hónapra bezárt, novembertől pedig csak házhoz szállítással, illetve elvitelre szolgálhatják ki vendégeiket.

– Nem ez a fő profilunk. Azt szeretjük, ha az étteremben személyesen tudjuk jól kiszolgálni a vendégeinket. Úgyhogy ez egy új kihívás volt, próbáltunk megfelelni neki, amennyire lehetett, kihoztuk belőle a maximumot – mondta el érdeklődésünkre Németh Balázs tulajdonos.

Németh Balázs tulajdonos a pápai kerthelyiségben a kiszállításhoz előkészített zacskókkal
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Pápán kicsi a piac, három-négy gyorsétterem uralta eddig a házhoz szállítást, a többi hat-hét étterem, köztük mi is pedig kényszerből állt erre a pályára. A sikerességét abban mérjük, hogy – az állami támogatásokkal együtt – mikor tudjuk elérni a nullszaldót. Márciusra értük ezt el. A hitelmoratórium, hogy nem kell fizetnünk a törlesztőrészeket, könnyebbséget jelentett. A tartalékainkat viszont mostanra teljesen feléltük, valamint hitelt is kellett felvennünk, amiből megtartottuk mind a tizennégy – tanulókkal együtt huszonöt – dolgozónkat – részletezte a jelen helyzetet Németh Balázs, hozzátéve, a mostani vendéglátós világban jónak mondható, hogy senkit nem bocsátottak el, és hogy az alkalmazottak a bérük 85 százalékát kapják meg. A tulajdonos a kiszállítás kapcsán megjegyezte, teljesen eseti, változó és kiszámíthatatlan a rendelési ütem. Van olyan nap, hogy tíz adag menü, s van olyan, hogy ötven fogy. A hétvégéken egyértelműen többet rendelnek. Számszerűsítve a forgalom mintegy 35-40 százaléka a korábban megszokottnak.

– Örülünk annak, hogy az alagút végén felcsillant egy kis fény végre azzal, hogy április végén, május elején talán már nyithatnak a teraszok, a kerthelyiségek, természetesen betartva a járványügyi előírásokat, melyekre most is figyelünk, vigyázva egymásra és a vendégekre is. A rendelések egy jó részét karanténban lévők adják le, tehát a futároknak fokozottan ügyelniük kell a kézfertőtlenítésre – jegyezte meg Németh Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!