gazdaság

2021.04.14. 07:00

Miért drágultak az építőanyagok?

Jelentősen emelkedtek az árak az építőiparban. Mi ennek az oka? Erre is kerestük a választ Ábrahám Gábor­ral, a veszprémi Lang Építőanyag-­kereskedés kereskedelmi vezetőjével.

Juhász-Léhi István

Ábrahám Gábor szerint nyár vége előtt nem várható piaci fordulat

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Az áremelkedésnek két fő oka van: az egyik az európai alapanyaghiány, ami főleg a faanyagokra és az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagokra vonatkozik – magyarázta a Napló megkeresésére. – Nőtt az ára a polisztirolnak is, aminek az egyik alapanyaga egy kő- olajszármazék. Ugyanakkor a vasanyagok árai is emelkedtek, ami már inkább a globális vasérchiány miatt történt.

Ábrahám Gábor szerint azért is emelkednek az árak, mert általában a kereslet és a kínálat aránya határozza meg azt, és a hiány miatti nagyobb kereslet árnövekedést hozott.

– A másik dolog az otthonfelújítási intézkedéseknek a hatása. Előfordul, hogy alapanyaghiány ugyan nincs, de a gyárak nem tudnak annyit termelni, mint amennyire Magyarországon szükség lenne – fogalmazott a szakember. – Főleg a téglákra gondolok, ám a gyárak a maximumon termelnek.

Kiderült az is, hogy például gipsz van, de a gipszkartonra mégis négyszer annyit kell várni. Az év elején a téglára egy hetet kellett várni, most ez akár négy hét is lehet. – A gyártók azzal kompenzálják a növekedő megrendelést, hogy emelik az árakat. Ha többért is el lehet adni, miért ne? – kérdezett vissza Ábrahám Gábor.

Ábrahám Gábor szerint nyár vége előtt nem várható piaci fordulat
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ugyanakkor megemelkedett a betonvasnak és az ahhoz kapcsolódó termékeknek is az ára, ez egy 40 százalék körüli áremelkedés év eleje óta, és lehet, hogy még nem állt meg. A polisztirolos termékek ára 20–30 százalék közötti mértékben emelkedett, ami szintén drasztikusnak mondható, a többi termékre is jellemző a minimum 5–10 százalékos árnövekedés.

– Ha külföldről jön az anyag, és mi euróval fizetünk érte, akkor az a romló árfolyam miatt is drágul – árulta el a kereskedelmi vezető.

Az áremelkedésen túl a fuvardíjak is jelentősen megdrágultak, hiába állítják elő itthon a polisztirolt, magát a sztirolt, az alapanyagot külföldről veszik. Rendkívül sok tényező befolyásolja a külföldi beszállítást a járványhelyzeten kívül is, hiszen kevés olyan termék van, amit kizárólag hazai alapanyagokból állítanak elő.

– Ez főleg azokat a kereskedőket érinti kevésbé, akik nagy készlettel rendelkeznek, és ahol nemcsak egy megrendelőiroda működik, hanem egy nagy teleppel rendelkeznek, ahol az árut tudják tárolni – mondta lapunknak Ábrahám Gábor. – Ott előre fel lehet készülni, le lehet adni több megrendelést is, így tudjuk mi is folyamatosan kiszolgálni a vevőket.

Máshol hiába megy be a vevő a megrendelőirodába, hiszen a rendelés leadása után nem fogja megvárni azt a négy, netán hat hetet, hiszen az anyag most kell.

– A legóvatosabb elemzések szerint is kicsi a valószínűsége annak, hogy ezek a hiányok nyár vége előtt megszűnjenek és az áremelkedések is lassuljanak – latolgatott Ábrahám Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!