A térség borászatai készek a nyitásra

2021.05.25. 14:00

A tavasz nyertese lehet a szőlő – A hideg időjárás sem okozott bajt az ültetvényeken

Nagyon rosszul indult az év a gyümölcstermesztők többségének, hiszen a kajszi és az őszibarack jelentős tavaszi fagykárt szenvedett. A meggy és cseresznye virágzásakor hideg esős idő volt, amikor a méhek nem jártak, jött viszont a moníliafertőzés.

Sági Ági

A Balogh Pincészet ültetvényein már végeztek a metszéssel, a kötözéssel, a támrendszer javításával és az első gyomirtással

Fotó: Sági Ági/Napló

Az idei tavasz nyertese lehet a szőlő, ami a szinte már megszokott korai fakadáshoz képest most visszatért normális fakadási idejéhez, így eddig sem a tavaszi fagyok, sem a kártevők nem tettek kárt benne.

- A prognózisok április közepére várták a fakadást, de ez sem Füreden, sem Pécselyen nem történt meg. A szőlőnél a talajhőmérséklet emelkedése indítja a fakadást, ami idén április 20-25 környékén kezdődött, és ez a normális.

– Minden évben várjuk a hideg telet, mert ez növényvédelmi védekezést is jelent, hiszen mind a kórokozók és a kártevők áttelelő képleteit, mind a gyommagvakat meg­gyéríti. A telek sajnos egyre melegebbek és szárazabbak, alig van hó, pedig az nemcsak a szőlőkben, hanem a szántóföldeken is jó lenne. Bár a csapadék mindig hiányzik, de az idősebb ültetvényeken a szőlő erős, szétterülő, mélyre nyúló gyökérzete megkeresi a vizet, így relatíve jól tolerálja a szárazabb időszakokat, de a két-három éves vagy fiatalabb ültetvényeken a csapadékhiány gondokat okozhat. Idén téli fagykár egyáltalán nem volt, és egyelőre tavaszi fagyok sem érték a szőlőt, köszönhetően az április végi fakadásnak. Ezzel a normál fakadással egy permetezést is megúsztunk, ami a környezetterhelés szempontjából és a költségek miatt is nagyon jó. Ha nem lesz nagyon hűvös a nyár, akkor a szüretben nem lesz eltolódás, ugyanakkor szüretelünk, mint tavaly. Általában augusztus 10-e körül kezdjük szedni az Irsai Olivért, és október 10-e körül befejezzük a kék szőlők szedését is, hacsak nem hagy valaki késői szüretre szánt alapanyagot a tőkén – mondta el lapunknak Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

A Balogh Pincészet ültetvényein már végeztek a metszéssel, a kötözéssel, a támrendszer javításával és az első gyomirtással Fotó: Sági Ági/Napló

A hegyközség pincéiben elkészültek a tavalyi borok, melyeket érdemes lesz a már nyitva tartó borteraszokon megkóstolni. A november közepe óta tartó lezárás a borászatokban is nyomot hagyott, hiszen a térség termelői nagyrészt saját pincészetükben és a környék vendéglátóhelyein értékesítenek.

– Elmaradtak az év végén a Márton-napi és céges rendezvényekre a beszállítások, amit azért megéreztünk, de az is igaz, hogy hiába dolgozunk sokat a négy évszakos Balatonon, nálunk a tavaszi értékesítés sokkal kevesebb, május elsejével szokott fellendülni a fogyasztás. Ez idén is így volt, és bízom benne, hogy végül a borászataink nem jönnek ki rosszul a járványhelyzetből. Tavaly is azt éreztük, az emberek alig várják, hogy kiszabaduljanak a bezártságból, de kevesebben indulnak külföldre. Ennek nagyon örülünk, hiszen érdemes felfedezni ezt a csodálatos borvidéket. A vendégeink családdal érkeznek, jó kapcsolatok alakulnak ki, és a fiatalabb generáció is kulturált borfogyasztóvá válhat. A Balaton-felvidéknek ez a része még mindig kevésbé ismert, pedig gyönyörű, és reméljük, hogy egyre többen fedezik fel – tette hozzá.

Baloghné Király Mónika Fotó: Sági Ági/Napló

Tavaly nem volt rekordtermés, de a megelőző két év és a járványhelyzet a térségben telített pincéket eredményezett. Aki jól gazdálkodott, az idén már üres tartályokkal várja majd a szüretet. A borászatoknak korábban lehetőségük nyílt támogatott zöldszüretre és krízislepárlásra is.

– Bort úgy készítünk, hogy a fajták, a tárolókapacitásunk és a piacunk figyelembevételével már a metszésnél eldöntjük, hogy az adott évjárattal mit tervezünk. Ez a borvidék inkább a friss, üde borairól híres, és a vevőink is ezt keresik. Vannak csodás évjáratok és csodás vörösboraink is, de a fogyasztóink a friss, üde borokat keresik. Hiába van egy jó évjáratból nagyobb készletünk, ha megforr, letisztul az újbor, már nem könnyű eladni a tavalyit – fejezte be Baloghné Király Mónika.

Most a kipusztult szőlőtőkéket pótolják Fotó: Sági Ági/Napló

A Balogh Pincészet ültetvényein már végeztek a metszéssel, a kötözéssel, a támrendszer javításával és az első gyomirtással. Most a tőkéket pótolják. Ha korán fakad a szőlő, erre sokszor nem jut idő, idén erre is sor kerülhetett. A térség borászatai készek a nyitásra, és készülnek az első régiós megmérettetésre. A 30. Balatonfüredi városi borversenyt június 3-án és 4-én tartják, erre 360-370 mintát várnak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!