Családokat és kulturális egyesületeket támogat Veszprém

Porga Gyula polgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy milyen fontos döntések várhatóak a május 27-ei közgyűlésen. Kiderült az is, hogy emelkedett a beiskoláztatási támogatás és nőtt a temetési segély. Emellett támogatást kapnak a város kulturális életében fontos szerepet játszó együttesek és folyóiratok is.

Molnár Sándor

Porga Gyula a Városháza Komjáthy termében megtartott sajtótájékoztatón

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzat szeretné segíteni azokat a családokat, amelyeknél gondot jelent az őszi beiskoláztatás, ezért már életbe lépett két módosítást. Korábban csak azok a családok jogosultak beiskoláztatási támogatásra, amelyeknél az egyfőre jutó jövedelem nem haladta meg az 57 000 forint/főt, amit megemeltek 85 500 forintra. A gyerekeket egyedül nevelő szülők esetében pedig a korábbi 71 250 forintos határt 99 750 forintra emelték, így jelentősen megnő a jogosultak köre. A beiskoláztatási támogatás általános iskolások esetében hatezerről – tízezerre, míg a középiskolásoknál nyolcról – tizenkétezer forintra emelkedett gyermekenként. A családok a támogatás iránti igényüket augusztus 1-től szeptember 30-ig nyújthatják be a Közjóléti Irodánál.

Már hatályban van az a döntés is, amelynek értelmében 25-ről 35 ezer forintra emelték a temetési segély összegét hamvasztásos, míg 30-ról 50 ezer forintra koporsós temetés esetén.

Porga Gyula a Városháza Komjáthy termében megtartott sajtótájékoztatón
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzati fenntartású intézmények mellett számos olyan civil szervezet, egyesület, vagy alapítvány van Veszprémben, amelyek jelentős művészi tevékenységük révén színesítik a város kulturális életét. Ezek közül a Mendelssohn Kamarazenekar, a Pannon Várszínház, a Gizella Kórus, a Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar, a Veszprém Táncegyüttes, Veszprém Város Vegyeskara és a Gerence Táncegyüttes részesülnek – együtt közel 90 millió forint – támogatásban.

Emellett összesen 8,5 millió forinttal segíti az önkormányzat a Veszprémi Szemle, az Ex Simposion, a Séd és Vár Ucca Műhely folyóiratok megjelenését.

A Városi Közbiztonsági Alapból a Gyulafirátóti Polgárőr Egyesület 500 ezer, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság 1,5 millió, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egymillió, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1,5 millió forint támogatásra számíthat a Közbiztonsági Bizottság javaslata alapján.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a város gazdasági társaságait (VKSZ Zrt., V-Busz Kft., Veszprém Televízió, Veszprémi Állatkert) döntően hátrányosan érintette a járványhelyzet, ám ennek ellenére kiegyensúlyozottan és biztonságosan, de nagyon takarékosan működtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!