Országosan példaértékű napelempark épül hamarosan Felsőörsön

Mintegy 390 millió forint beruházással, amelyből 300 millió forint kormányzati támogatás, mintaprojektet hoznak létre Felsőörsön 500 kilowatt teljesítménnyel működő napelemparkkal, akkumulátoros energiatárolóval, elektromosautó- és kerékpár-töltővel. Energiaközösséget, illetve energiaszövetkezetet is alapítanak, tudtuk meg Szabó Balázs polgármestertől.

Kovács Erika

Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere örömmel beszélt a közeljövőben megépülő különleges, komplex napelemparkról

Fotó: archív/Balogh Ákos

– Hét hasonló mintaprojektre adott lehetőséget az Innovációs és Technológiai Minisztérium az egész országban. A szaktárcához tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki a pályázatot, amellyel támogatást nyert Felsőörs a különleges beruházásra – mondta örömmel Szabó Balázs.

A polgármester kifejtette, a beruházás egy naperőműparknál sokkal több lesz. A pályázati kiírásban szerepel az is, hogy a támogatás több mint harminc százalékát kutatás-fejlesztésre (K+F) kell fordítani. Ezért a felsőörsi önkormányzat vezetésével konzorciumban valósítják meg a projektet; tagja a Pannon Egyetem, amely a K+F tevékenységet vezeti, illetve a konzorciumhoz tartozik a beruházó gazdasági társaság. A projekt önkormányzati területen, barnamezős beruházással valósul meg, amit korábban hulladéklerakónak használtak, és hét éve egy másik pályázat segítségével rekultiváltak.

A polgármester aláhúzta, a mostani beruházás azért is mintaprojekt, mert a megtermelt napenergiát helyben tárolják, akkumulátoros tárolókapacitást hoznak létre. A helyben megtermelt villamos energiát a településen, illetve Felsőörs közigazgatási területén használják fel. Ez a polgármester tudomása szerint ritkaság, és nem jellemző napjainkban. A legtöbb napelemes rendszer ugyanis rátermel a villamos hálózatra, és nincs tárolókapacitás, helyi felhasználás, amit Felsőörsön megvalósítanak.

Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere örömmel beszélt a közeljövőben megépülő különleges, komplex napelemparkról
Fotó: archív/Balogh Ákos

A 390 millió forintos beruházásból 300 millió állami pénz, a mintegy 85 milliós önrészből 60 milliót a parkot építő kft. finanszíroz, több mint 19 milliót pedig az önkormányzat. A későbbiekben, illetve a fenntartási időszak után minden Felsőörsön marad, és a tulajdonjog is az önkormányzathoz kerül.

A pályázatban szerepel energiaközösségek létrehozása is, amely Felsőörsön valószínűleg energiaszövetkezet formájában valósul meg.

Ennek számtalan formája ismert az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé. Ezért is döntött a szaktárca minta- projekt kiírásáról, és a résztvevőknek kell javaslatot tenniük arra, hogy a hazai szabályozást hogyan lehet összhangba hozni az említett területet érintő uniós jogrendszerrel. Ha a mostani beruházás megvalósul, Felsőörsön minden megújuló energiával működik majd. A projekt automata lesz, üzemeltetési költségek nincsenek, mindössze karbantartásra lesz szükség. Terveik szerint a munkálatokat nyáron kezdik, és két év alatt befejezik. A polgármester elmondta azt is, hogy intézményeik energiaellátását 2014 óta egy másik pályázat révén már napelemek segítik. A mostani beruházás célja elsősorban a közvilágítás működtetése a megtermelt energiával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában