illegális hulladék

2021.05.27. 17:30

Kamerák buktathatják le az illegális szemetelőket Veszprémben

A „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. 27,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán. A „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében a társaság 12 helyszínen helyez el kamerákat a közterületeken elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladékszigetek felszámolás miatt, illetve a megelőzés érdekében.

Molnár Sándor

Temesvári Balázs, Hegedűs Barbara és Ovádi Péter a sajtótájékoztatón

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az akció célkitűzéseiről a Kórház utcában elhelyezett kameránál tartottak sajtótájékoztatót. Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az illegális hulladéklerakók megszüntetése mellett, ezért rengeteg programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezek felszámolására. A képviselő kiemelte a megelőzés fontosságát, és felhívta a figyelmet arra is, hogy szigorítottak a törvényeken az illegális szemételhelyezőkkel szemben, akik akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

Temesvári Balázs, Hegedűs Barbara és Ovádi Péter a sajtótájékoztatón
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Együtt vagyunk felelősek a környezetünkért, együtt tudunk tenni érte, és amit a jelenben nem teszünk meg, az kihat a jövőnkre – fogalmazott a képviselő, aki elmondta még, hogy hiába vannak szép közterületeink, és hiába végzi jól a munkáját a VKSZ Zrt., ha egy-egy illegálisan lerakott szemétkupac elrondítja az összképet.

Full HD infra kamerákat szereltek fel a város azon pontjain, ahol akut probléma az illegális hulladék elhelyezés
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hegedűs Barbara alpolgármester nagyon örül a kamerák kihelyezésének, mert egy korábbi felmérés során kiderült, hogy a város 34 pontján megjelent az illegálisan lerakott szemét, ami nagyon zavarja a veszprémieket. Mint mondta a többség szabálykövető, és szeretnének megfelelően bánni a hulladékkal, de sajnos vannak olyanok, akik nem így járnak el. Reményét fejezte ki, hogy a kamerák segíthetnek ennek a néhány személynek a kiszűrésében, illetve elrettentik őket attól, hogy a közterületre rakják a szemetet. Az alpolgármester kiemelte azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek a lakókörnyezet megtisztítására irányulnak, és amiket az önkormányzat a VKSZ Zrt.-vel közösen megpróbál támogatni. A céljuk az, hogy a szolgáltatásokat minél inkább a lakosság igényeihez igazítsák.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Temesvári Balázs, a „VKSZ” Zrt. vezérigazgatója hozzá tette még, hogy a közel 30 millió forint lehetőséget biztosított arra, hogy 12 mobil kamerát helyezzenek el Veszprémben azokon a helyeken, ahol rendszeres problémát jelent az illegális hulladék. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a 24 órás megfigyelést biztosító kamerák eltántorítják majd a renitenseket.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kiderült az is, hogy a legnagyobb problémát az illegálisan kihelyezett zöldhulladék és a lomok okozzák. Előbbire megoldást jelent az idén átalakult barna gyűjtőedényes rendszer, utóbbira pedig a házhoz menő lomtalanítás, illetve a hulladékudvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!