hirdetés

2021.06.25. 13:25

Akár kicsi, akár nagycsaládban gondolkodik, a CSOK segít!

Mindig is szülőként képzelte el magát? Jöhetne már a gyerkőc, de nincs még saját otthona? A CSOK a megoldás minden vágyára!

Áprilisban indított cikksorozatunkban (korábbi cikkünk) a GDN Pannon Ingatlan segítségével igyekszünk bemutatni olvasóinknak az ingatlanpiaci lehetőségeket 2021-ben. Ennek első állomása a Családi otthonteremtési kedvezmény, közismertebb nevén a CSOK vagy szocpol. Vágjunk is bele!

Az új szocpol, azaz a CSOK egy olyan vissza nem térítendő támogatás, mely új lakás vásárlására, építésére, valamint meglévő ingatlan bővítésére vehető igénybe. Előbbiről a 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet, míg utóbbiról a 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet rendelkezik. Nevéből adódóan célja a családok megfelelő otthonának megteremtésében való segítség. De kik is igényelhetik a CSOK-ot? A támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen, hogy az igénylőnek vagy legyen gyermeke az igénylés pillanatában, vagy hajlandó legyen a gyermekvállalásra. A támogatás összege ugyanis a gyermekek számától függ. Ha úgy érzi, hogy ez csakis a fiataloknak szól, téved, a CSOK ugyanis 40 felett is igényelhető!

A CSOK alfajaival, a falusi CSOK és a CSOK tetőtéri beépítés nyújtotta lehetőségeivel következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

Nézzük át, mikre van szükség a CSOK igénylése során!

1. Általános dokumentumok:

adóazonosító jel – a gyermekeké is szükséges, adóigazolvány vagy hivatalos NAV igazolás formájában

házastársak esetén házassági anyakönyvi kivonat

gyermekek születési anyakönyvi kivonata, személyazonosító igazolványa

a terhesség betöltött 24. hetét követően, a várandósság tényét bizonyító, 8 napnál nem régebbi, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás

az elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről jogerős bírói ítélet

örökbefogadásról a gyámhatóság engedélyező határozata

gyámság fennállása esetén a gyámhatóság kirendelő határozata

16-25 év közötti gyermek esetén iskolalátogatási igazolás

15 napnál nem régebbi OEP igazolás, hogy az igénylők legalább egyike legalább 180 napja szerepel az egészségbiztosítási nyilvántartásban

15 napnál nem régebbi NAV igazolás, hogy az igénylőknek nincs köztartozásuk – kivéve, ha az ügyfelek szerepelnek a köztartozásmentes adózók nyilvántartásában

megelőlegező CSOK igénylése esetén a Kincstár illetékes szerve által kiadott igazolás, hogy megelőlegező kölcsönszerződéssel nem rendelkeznek az igénylők

2. A fentieken túl minden lakás – legyen szó új vagy használt vásárlásáról, építéséről, bővítéséről – esetén szükséges az ingatlan:

tulajdoni lapja – általában a bank is lekéri, nem szükséges földhivatali

térképmásolata – szintén lekéri a bank, és lakás esetén nem szükséges

értékbecslése – a választott bank fogja elkészíteni

alaprajza

3. Új lakás vásárlásnál

adásvételi szerződés egy eredeti példánya

2008.07.01-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedélye

energetikai tanúsítvány

4. Használt lakás vásárlásnál

adásvételi szerződés egy eredeti példánya

energetikai tanúsítvány

5. Építésnél

2008.07.01-jén vagy azt követően kiadott jogerős építési engedély

költségvetési adatlap – általában banki formanyomtatványon tölthető

6. Bővítésnél

amennyiben építési engedélyköteles munkálatokat végeznek, úgy jogerős építési engedély

költségvetési adatlap – általában banki formanyomtatványon tölthető

A CSOK igényléskor a fentieken kívül az egyedi élethelyzetekhez igazodva további papírok bemutatására is szükség lehet. Ha például valakinek 5 éven belül eladott ingatlana volt a nevén, az eladott ingatlan adásvételi szerződését és tulajdoni lapját is be fogják kérni. Ugyanez a helyzet, ha olyan többlet ingatlana van az igénylőnek, amelyet például öröklés útján szerzett, ilyenkor szintén szükséges ennek tulajdoni lapja.

 

Milyen összegekre számíthat?

Úgy döntött, hogy belevág, de még nem választotta ki álmai otthonát? A GDN Pannon Ingatlaniroda független hitelszakértője segít a lehetőségek közül a legjobb konstrukciót megtalálni, ingatlan portfóliójuk segítségével pedig megtalálhatja álmai lakását, családi házát!

Keresse őket bizalommal az alábbi linkre kattintva!

Irodánk

Veszprém, Cserhát ltp. 5/A

Balatonfüred, Ady Endre u. 18.

Balatonalmádi, Baross Gábor utca 48.

Telefon

+36 88 787 649 / + 36 70 886 6066

+36 70 313 3004

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!