Berobbant a nyaralóvásárlás a Balatonnál, népszerű a vízparthoz közeli, panorámás ház

Jelentős áremelkedés jellemző a nyaralók piacán, a Balatonnál is, derült ki egy ingatlanportál elemzéséből. Ezt erősítette meg a veszprémi Ulrich Ábel, a Dream-Ing Ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője, aki példákkal is alátámasztotta mindezt. Azt mondta, a nagy érdeklődésben és az árrobbanásnál jelentős szerepet játszott a koronavírus.

Kovács Erika

Forrás: pixabay

Miközben a használt lakóingatlanok országos piacán az idei élénkülés elsősorban az adásvételek számában látszik, egyelőre nem eredményezett jelentősebb drágulást. A nyaralók piacán egészen más a helyzet, jelentős áremelkedés látható a kínálati piacon, derült ki egy ingatlanportál közel 40 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan alakult a legfelkapottabb nyaralóövezetekben, mint a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Dunakanyar környékén a lakóingatlanok iránti kereslet, és ez miként befolyásolta az árakat.

Az elemzés szerint a nyaralóövezetek felfutása köszönhető annak, hogy az említett időszakban lendületesen fejlődött a gazdaság, és az üdülőövezetek árait is növelő 2015-2019 közötti lakásárrobbanás után a befektetők a nagyvárosok helyett a nyaralóterületek irányába mozdultak el. Miközben a koronavírus-járvány 2020 tavaszi megjelenése megtorpanást hozott az országos lakáspiacon, a nyaralókra ez nem volt igaz. Ez pedig részben a karanténhatásként emlegetett tényezővel magyarázható, sokan a korlátozások miatt a kerttel rendelkező, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.

Ezt erősítette meg Ulrich Ábel, a Dream-Ing Ingatlaniroda irodavezető-tulajdonosa, aki kiemelte, egyre nagyobb az érdeklődés a nyaralók, főként a vízparti, illetve a partközeli, panorámás házak iránt, ami jelentősen hozzájárult az árak emelkedéséhez. Irodájukhoz egyre kevesebb befektetői megkeresés érkezik, inkább nyaralónak, lakásnak vásárolnak az emberek. A megnőtt érdeklődést nagyban befolyásolta a koronavírus, mert az emberek a bezártság miatt sokkal nyitottabbá váltak a kertes, nagy teraszos ingatlanok iránt. Az árak emelkedése nem vette el a vásárlói kedvet, továbbra is szinte bármilyen nyaralót, házat, lakást el lehet adni.

Ulrich Ábel, a Dream-Ing Ingatlaniroda vezetője és tulajdonosa Fotó: Balogh Ákos/Napló

Idén közreműködésükkel a legdrágábban Balatonalmádiban egy körpanorámás, kétszintes luxusházat adtak el kis kerttel, 130 millióért. Gazdára talált egyebek mellett 40 millióért egy alsóörsi lakás, Füreden 110 millióért egy felújításra szoruló, 300 négyzetméteres villa. A korábban kevésbé felkapott helyeken, mint Paloznak, Balatonkenese, Balatongyörök, Balatonfűzfő, Balatonakali, Révfülöp, Aszófő, az árak szintén meredeken emelkedtek. Van olyan balatonalmádi ingatlan, ami tavaly év elején 79 millióért kelt el, ha most kerülne piacra, 110 milliót érhetne.

- Az árak emelkedése miatt alapvető a szakmailag jól felkészült ingatlanközvetítő, mert nagyot bukhat az ember vevői és eladói oldalon is. Például ha egy méregdrágán megvásárolt ingatlanról kiderül, hogy süllyed az alap, vizesedik a fal, nem volt szakszerű a kivitelezés, az nagy kellemetlenséggel járhat, anyagi tekintetben is – fogalmazott Ulrich Ábel, a vízparti ingatlanoknál főként a Balaton északi partján érdekelt iroda tulajdonosa-vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!