Gyors segítséget kapnak a Balaton környéki vendéglátós vállalkozások

A veszélyhelyzet végéig nem kell a közszolgáltatást igénybe vevő nem lakossági felhasználóknak szerződésszegési kötbért fizetniük a víziközmű-szolgáltatáshoz kapcsolódóan megszerzett kvótamennyiség túllépése miatt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. működési területén, értesült lapunk.

Juhász-Léhi István

Forrás: Shutterstock

A most meghirdetett moratóriummal a DRV azonnali segítséget kíván nyújtani a helyi, elsősorban a Balaton környéki kisvállalkozásoknak és vendéglátósoknak is. A hatályos jogszabály értelmében a nem lakossági felhasználóknak – vagyis a gazdálkodószervezeteknek, vállalkozásoknak – a tevékenységük végzéséhez szükséges ivóvízmennyiség igénybevételéhez víziközmű- fejlesztési hozzájárulás megfizetésével úgynevezett víziközműkvóta-mennyiséget kell megszerezniük. A hozzájárulás mértékét, vagyis az egy­napi víziközműkvóta nagyságát az adott felhasználási hely egynapi ivóvízigénye határozza meg.

Lakatos Edinától, a Dunántúli Regionális Zrt. sajtószóvivőjétől megtudtuk, a kvótatúllépés miatti többletköltség elsősorban az üdülőterület idényjellegű – balatoni és velencei-tavi – vendéglátós vállalkozásait érinti nagyon érzékenyen: a vállalkozók nehezményezték, hogy a gyenge tavaszi szezon után a főszezont rögtön egy jelentős kiadással kell kezdeniük. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ezért úgy döntött: a vállalkozások a veszélyhelyzet végéig igénybe vett szolgáltatást érintően mentesülnek a kvótatúllépés miatti szerződésszegés kötbérfizetési kötelezettsége alól.

Lakatos Edina hozzátette: a cégek víziközmű-fejlesztési hozzájárulása az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztésére szolgál, amivel az év minden napján – köztük a nagy fogyasztású nyári napokon is – folyamatos ivóvíz-szolgáltatás biztosítható. A kötbérmoratórium 2021. június 7-től lépett életbe, és azokban az esetekben érvényesíthető, ahol a felhasználókat a szolgáltató korábban már értesítette a kvótatúllépésről, de kötbérkiterhelő levelet még nem küldött részükre. A könnyítés a veszélyhelyzet végéig az újonnan keletkező kvótatúllépések esetében is érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!