nyári szünet

2021.06.25. 11:30

Nagy az igény a diákmunkaerőre a Balaton-parton

A járványhelyzet feloldása körülbelül egybeesett a diákmunka felfutásának időszakával. Az enyhítések nagyjából akkor jöttek, amikor a diákok figyelme a nyári munka keresésére irányult. A Balaton-parton nagy az igény a fiatalok munkájára, akik akár bruttó 1400 forintot is kereshetnek óránként.

Molnár Sándor

Az alsóörsi strand vízijármű-kölcsönzője kellemes munkát kínál a diákoknak

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Azt érzékeltük, hogy a diá­kok április végétől, május elejétől fordultak egyre fokozottabban a szövetkezetünkhöz, ez az iskola befejezésével kapott egy újabb lendületet, és azóta erősödik az érdeklődés – tudtuk meg a Mind-Diák Szövetkezet régió- vezetőjétől.

Gyurácz Tibor elmondta, hogy ugyanakkor a másik oldalon a vállalkozók, a munkaadók részéről sok volt a bizonytalanság. Sokan nem tudták, hogy egyáltalán tudnak-e majd dolgozni a nyáron, és ha igen, mekkora forgalomra számítsanak. Emiatt csak május közepe, vége felé kezdtek el igazán bízni abban, hogy lesz balatoni szezon idén, akkor viszont nagyon hirtelen felszívták a nyári munka iránt érdeklődő diákmunkaerőt.

– Jelenleg nagyon nagy az igény a fiatalok munkájára. Látszik, hogy a korlátozások feloldását követően mindenkinek hirtelen munkaerőre van szüksége, és megpróbálják kihasználni a diákok foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket. Az elmúlt másfél hónapban naponta több árajánlatkérés is érkezett hozzánk, tehát igény van a vállalkozók és a partnercégek részéről is – nyilatkozta a régióvezető.

A szövetkezet az irodáinak köszönhetően a Balaton teljes területét lefedi, de az egész megyéből keresik őket a vállalkozások, ha munkaerőre van szükségük. Leginkább az idegenforgalomhoz köthető, szezonális munkáknál jelentkezik igény. A vendéglátósok főleg pultost, felszolgálót, konyhai kisegítőket keresnek, a kereskedelmi szektorban pedig pénztárosokra, árufeltöltőkre nagy az igény, és bár kisebb mértékben, mint a járványhelyzet előtt, de keresnek diákokat promóciós tevékenységekre, hoszteszmunkára, illetve rendezvényekre is kisegítőnek.

Az alsóörsi strand vízijármű-kölcsönzője kellemes munkát kínál a diákoknak
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A bérezésről elmondható, a nagy kereslet miatt a korábbinál magasabb béreket fizetnek a munkaadók, de a bruttó 963 forintos minimális órabért mindenképpen kötelesek megadni, ami szakképzett munkavállaló esetén 1259 forint bruttót jelent. A szövetkezet által kínált munkák átlagbére 1100–1200 forint közötti, de nem ritkák az 1400 forint körüli bruttó órabérek sem, amelynek 15 százaléka a személyi jövedelemadó, és 85 százalékát kapja meg a diák munkavállaló.

Jelentkezőkből nincs hiány a nyári munkákra, de a diákok jelentős része pihenni, kikapcsolódni is szeretne a vakáció alatt, ezért van, aki csak egy-két hetet, míg a többség egy-másfél hónapot dolgozna. Arányaiban azok vannak kevesebben, akik az egész nyarat végigdolgoznák, bár a megrendelői oldal érdeke ez lenne, hogy a szezon közben ne kelljen új munkaerőt betanítani.

A környékbeli diákok közül legtöbben a Veszprémi Állatkertben szeretnének dolgozni, de ha erre nincs lehetőségük, akkor nyitottak más alternatívákra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!