finomság

2021.07.27. 14:00

A magyar dinnyén látszik, hogy magyar

Jelenleg drágább a dinnye a piacon, mint a bevásárlóközpontokban, de a vásárlók szerint összehasonlíthatatlanul finomabb a vásárban.

Juhász-Léhi István

20210723 Veszprém Piac. Dinnyeszezon. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Ezt mondta munkatársunknak Miller Ferencné is, aki nem tagadta, hogy évről évre próbálkoznak a kereskedelmi áruházláncokban, de nem igazán volt mostanában szerencséjük. Úgy fogalmazott, hogy a család nyári kedvence a görögdinnye, de ő a magyar termesztésű sárgát favorizálja jelenleg, amelynek – szerinte – elképesztően édes az íze, legalábbis annak, amit legutóbb vett a veszprémi a piacon.

A szakértők egyébként állítják, a dinnyeárak alakulása két tényezőtől függ: az egyik, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani a piacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A másik pedig az időjárás: a dinnye a nyári melegben fogy a legjobban.

– Most már a hazai a nyerő! – jelentette ki Baldauf Máté veszprémi árus.

Korábban lékeltek, de vannak negyedbe, félbe vágott gyümölcsök is a pultokon.

– Ami ding-ding-ding, abban végighasad a kés, ám ami dong-dong-dong, az a tuti! Az én kedvencem? A magszegény, ez a zöld színű – mutatta. – Ennek a magja is szétmállik a szájban, és mézédes. Nekem a barátnőm felkockázza, behűti, és este munka után kitűnő csemege.

A sárgadinnyéből pedig a zöld belűt kedvelem, az édesebb. Az árak nagyon jók, úgy érzem: 298 forint kilója, de van 198-ért is.

A jó sárgadinnye érett és magyar. Erre hívta fel a figyelmet Réger Renáta, aki Szeged-Szatymazról érkezett a vásárcsarnokba.

– A magyar dinnyén látszik, hogy magyar! – mutatta tetszetős portékáját a pult másik oldaláról. – A sárgák június elejétől augusztus végéig, szeptember elejéig prímák. Addig édesek, mint a méz, és jó az illatuk. Az árak változóak, most lejjebb mentek; 580-ról 480 forintra. Nekünk a főnökünk a termelő, Szegedről hozzuk az árut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!