betakarítás

2021.07.05. 06:50

Aratnak már a Bakonyban – Mindennél fontosabb a munka alapos előkészítése

Óriási kerekű John Deere traktorokkal találkozhatunk országszerte az utakon, a napokban megkezdődött az aratás a Bakonyban, Zirc környékén is. Felkészült a munkára a Bakony Agro Kft. is, tájékoztatta lapunkat Bolla Katinka ügyvezető.

Müller Anikó Hanga

Felkészültek az aratásra az Bakony Agro Kft. szakemberei, balról az ötödik Hédl József

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Elvégeztük a szokásos ellen­őrzéseket. Két-két John Deere és Class kombájnunk van, ha szükséges, külső segítséget is igénybe veszünk. Vannak magszállító gépeink: az aratás utáni tarlóhántásra traktorok és bálázók. Kétezer hektáron gazdálkodunk, termesztünk repcét, őszi árpát és búzát, kukoricát, zöldborsót. A szénabetakarítás már befejeződött, jó volt a termés, a gabonaaratást most az árpával kezdjük. Gépeinket és dolgozóinkat minden évben felkészítjük a nyári munkákra – mondta el az ügyvezető.

A régiek úgy tartották, június 29-én, Péter-Pál-napon a búza töve megszakad, kezdődhet a gabona betakarítása. Számos szokással és hiedelemmel próbálták a munkát sikeressé tenni. Fohászkodtak, imádkoztak, eszközeiket a templom falához tették, melyeket a pap megszentelt. Ma nagy hangsúlyt helyeznek az előkészítő munkára, melyben évek óta partner Hédl József munka-, tűz-, vagyonvédelmi szakember.

Közreműködésével gépszemlét és munka-, balesetvédelmi oktatást tartottak a napokban a zirci mezőgazdasági cég aratást végző dolgozóinak.

– Ebben az időszakban sokaknak a tanév vége, a nyaralás jut elsőként eszükbe, pedig a nyári meleg érleli meg azt a növényt, mely ősidők óta fontos táplálékunk, a kenyér alapanyagát. Mindannyiunk számára fontos, hogy ennek a terménynek minden szeme biztonságban a tárolóhelyekre kerüljön. Éppen ezért a nem kis megterheléssel járó munka gondos előkészítést igényel. Sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy elmondhassuk, magtárban van mindennapi kenyerünk alapanyaga. A betakarítást végző szakembereknek felkészültnek kell lenniük, hiszen egy előkészítetlen folyamatnak, hiányosan felkészített gép használatának komoly tűzkár vagy baleset lehet a következménye. Az útközben elfolyatott gabona veszteség, de közúton súlyos baleset előidézője is lehet. Nemcsak a munka megkezdése előtt, hanem menet közben is fontos rendszeresen ellenőrizni a munkaeszközöket – hívta fel a gépkezelők figyelmet a szakember.

Felkészültek az aratásra az Bakony Agro Kft. szakemberei, balról az ötödik Hédl József
Fotó: Müller Anikó Hanga

Kiemelte, ezek közül a legfontosabb a szállító járművek tömítettsége, a kipufogó és környékének tisztasága, a szikraképződés kizárása, a forgó, mozgó, súrlódó géprészek biztonsága, a kötelező tartozékok megléte. A baleseti és egészségi kockázatok tekintetében figyelembe kell venni egy esetleges özönvíz­szerű eső által keletkezett mély vízmosást, a rekkenő hőség következtében a bő folyadékfogyasztást vagy a tűző napon való tartózkodás következményeit. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a mezőgazdasági gépek méretei egyre nagyobbak, mind több helyet igényelnek a közúton, figyelmetlenség esetén ez akár súlyos baleset előidézője is lehet. Sok édesapát kisgyermeke, szép nyári élményként, szeretne legalább egyszer elkísérni az aratásra, beülni mellé a gépbe. Hédl József hangsúlyozta, egy apró figyelmetlenség a gyermek biztonságát is veszélyeztetheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!