Kétmilliárdos technológiai fejlesztést adtak át Pápán

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósult kétmilliárd forint értékű technológiai fejlesztést adtak át kedden a Pápai Hús Kft. központjában.

20210713. Pápa Kétmilliárd forint értékű technológiai fejlesztést adnak át. Pápai Hús Kft. központja Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Befejeződött az a 2019 végén indult technológiafejlesztési program, amelynek keretében főként sonka, bacon és hagyományos töltött termékek előállításához szükséges feldolgozó-, illetve csomagoló-berendezéseket telepítettek a cég pápai gyárába. Az üzembe állított 26 féle új gép jelentősen meggyorsítja a gyártást, ezenfelül elősegíti a változó fogyasztói igényeknek megfelelő prémium minőségű és kiszerelésű termékek készítését.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program segítségével valósult meg. A Pápai Hús a fejlesztéshez 747 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A cég a beruházást ezen felül a Magyar Fejlesztési Banktól felvett 769 millió forintos kedvezményes hitelből és 508 millió forintos önerőből finanszírozta.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált a beruházáshoz, az eseményen mondott köszöntőjében kiemelte, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy növelje a magyarországi vállalatok versenyképességet. Rámutatott, egy-egy ilyen beruházás kihat a foglalkoztatáspolitikára, a versenyképességre, illetve az adott térségre is számottevő hatást gyakorol.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere úgy fogalmazott, elismerését szeretné kifejezni egyrészt azért, hogy az új tulajdonos és az új menedzsment stabilizálta a társaság a működését, másrészt pedig azért, mert ezzel a beruházással egy új termelés irányába tesznek határozott lépéseket. Hangsúlyozta, a Pápai Hús Kft. jó együttműködést ápol az önkormányzattal, a gyár a település egyik fontos imázseleme.

Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője elmondta, a beszerzett gépek hatalmas kapacitásbővülést és hatékonyságnövelést eredményeztek. – Egy sportos hasonlattal élve ez a beruházás olyan nekünk, mintha a Forma 1-es versenypályán a mi motorjaink ezer köbcentivel nagyobbak lehetnének és egy turbót is szerelhetnénk a motorra, míg a többiek csak a normál szívómotort használhatnánk – szemléltette a fejlesztés jelentőségét.

– Ahogy a beruházás is mutatja, a Pápai Hús Kft. ismét a hazai és külföldi élelmiszeripar leginnovatívabb szereplői közé akar kerülni, ahogyan tette ezt száz évvel ezelőtt is. Meg akarjuk őrizni a tradícióinkat, amelyekhez hozzátartozik az újra való nyitottság, a fogyasztó igény elébe menő termékfejlesztés – mondta.

Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenysége kiterjed a sertésvágásra és darabolásra, az előhűtött és a fagyasztott hús, a füstölt és a hőkezelt húskészítmények, a sonka és a szalonna előállítására. 2020-ban – a nagy hazai húsipari vállalatok közül elsőként – a Pápai Hús Kft. vegán húspótló termékek gyártásába kezdett. A cég közel 700 dolgozót foglalkoztat, beszállító partnerei révén pedig közvetve további 1800-2000 környékbelinek nyújt megélhetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!