Kitörési pont lehet a helyi gazdaságnak

2021.07.16. 11:30

Lőszerüzem és robbanóanyaggyár létesül Várpalotán

Egy nagy kaliberű lőszereket gyártó üzem, valamint egy robbanóanyaggyár létesítéséről írt alá szerződést a magyar állam tavaly decemberben a Rheinmetall cégcsoporttal.

Szabó Péter Dániel

Maróth Gáspár és Campanari-Talabér Márta polgármester a tájékoztatón

Fotó: Szabó Péter Dániel

Jóváhagyta a magyar kormány a Várpalotán létesülő robbanóanyaggyár, illetve nagy kaliberű lőszert gyártó üzem fejlesztési terveit. A beruházások állapotáról tájékoztatta a helyi képviselő-testületet Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

- Reményeim szerint a következő hetekben a német befektető féllel együtt alá tudjuk írni a vegyes vállalat megalapításáról szóló szerződést mondta. – Ezt követően elindulhat a részletes tervezés, amibe a helyi önkormányzatot is bevonjuk, hiszen minden engedélyezést nekik kell biztosítaniuk. Ha megvagyunk a tervekkel, akkor elindulhat a gyárnak otthont adó terület fejlesztése – tette hozzá Maróth Gáspár. A kormánybiztos kiemelte, a nagyszabású védelmi ipari beruházáshoz kapcsolódva több más fejlesztés is megvalósulhat.

– Egyrészt számítunk külföldi szakemberek és családjuk betelepülésére. Emellett már megindultak más cégek fejlesztési programjai is, melyek a már bejelentett védelmi ipari beruházásra települnek rá, szintén hasonló termékek gyártásával. Jelenleg tárgyalásban vagyunk a Dynamit Nobel vállalattal, amelyik egy izraeli tulajdonú hadiipari cég. Ők is ide szeretnék hozni gyártásukat, de tárgyalunk más cégekkel is – jegyezte meg Maróth Gáspár.

Maróth Gáspár és Campanari-Talabér Márta polgármester a tájékoztatón Fotó: Szabó Péter Dániel

A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott tájékoztatón ott volt Nátrán Roland, a várpalotai önkormányzat gazdasági tanácsadója is. Kiemelte, a finanszírozási források biztosítása fontos mérföldkő, és az ehhez kapcsolódó döntések megszülettek magyar és német részről is. A szakember szerint Várpalota gazdasági kitörési pontját tekintve a lőszergyárak megvalósulása egyenértékű a győri Audi-gyár vagy a szolnoki olajipari beruházások jelentőségével.

– Az említett nagyvárosok mellett most nem Székesfehérvárt vagy Veszprémet emlegetik Magyarországon, hanem Várpalota került ezekkel a településekkel egy szintre. Amikor megismerünk egy ilyen jellegű beruházást, akkor várpalotaiként megpróbálunk meggyőződni arról, hogy semmilyen negatív hatással nem lesz ránk. Fontos, hogy az itt képződő jövedelmet, amit az itt dolgozó mérnökök el fognak költeni oktatásra, egészségügyre, szolgáltatásokra vagy vendéglátásra, azt minél inkább Várpalotán tartsuk. Ne engedjük, hogy más városok elszívják tőlünk ennek a beruházásnak a pozitív hatásait! Lényeges tehát, hogy mi magunk is keressük, miképpen tudunk befogadóak lenni azokkal a szakemberekkel, akik Várpalotán fognak élni és dolgozni – hangsúlyozta Nátrán Roland.

A beruházás kivitelezési munkálatai a tervek szerint idén ősszel, de legkésőbb 2022 tavaszán kezdődhetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!