A lédúsabb paradicsom a menő – derült ki a veszprémi vásárcsarnokban

Lecsónak a lédúsabb paradicsomot szeretik a vevők – mondja a Naplónak a vásárcsarnokban Kósz Józsefné, aki Nagykanizsa mellől, Iharosberényből érkezik időre időre a megyeszékhelyre termékeivel.

Juhász-Léhi István

20210813 Veszprém piac. körkép. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Ez az ökörszív, ez pedig a bivalyszív – mutatja. – De van aszalásra és befőzésre való is. Ez itt parasztparadicsom, ami étkezésre és befőzésre egyaránt alkalmas és megfelelő. Akad mindenféle apró is, ami lugasparadicsom. Ez egy keményebb húsú, ám mind szabadföldi, annak minden jóságával.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az árak 450 és 980 forint között mozognak. Ottjártunkkor a 980-as ládában két szem paradicsom árválkodott, pedig, mint kiderül, 25-30 kilogrammot tettek ki órákkal korábban a nyitáskor.

Kiderül, a munkát valójában februárban kezdi Terézia, gyertyaszentelőkor veti el az első magokat.

- Ez nálunk családi tradíció – árulja el. – Jómagam anyukámmal már negyven éve művelem a paradicsomtermesztést, ám amióta elment, átvettem a helyét itt is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A mai világban az év minden napján juthat paradicsom az asztalra, azonban Kósz Józsefné szerint az igazán jó augusztusi. Ez a mostani meleg az igazi léte, ezért valószínűleg átnyúlik majd szeptemberre a szezonja, ráadásul most van a legintenzívebb érése.

- Most a legnagyobb veszélyt a poloskák jelentik a paradicsomra – mondja. – Szigorúan mindent betartva, bizony időnként kell a rovarölő, mert a poloskák hatalmas pusztítást tudnak végeznek.

Kósz Józsefné mutat is egy formás paradicsomot, amit megfordít; rajta apró, de több fehér, világos pötty. Azt mondja, poloskaszívás. Ez nem káros az emberi egészségre, egyszerűen a színanyagot „veszi ki” az élősködő a zöldségből.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Lecsóhoz? – kérdez vissza. – Ízlés dolga. Valaki nem szereti levesesen, nekik a keményebb, nagyobb szárazanyag-tartalmú paradicsomot ajánlom. Aki lével szereti, annak nyilván a léparadicsomot mutatom. Paprika is van hozzá, saját, erősebb, „harapósabb” is. Ami biztos, hogy a szabadon termett paprikának egészen más íze van, mint a fóliásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!