Szakmával vagy diplomával tud jobban érvényesülni egy fiatal?

A pályaválasztás során az egyik legelső kérdés, ami felmerül, hogy a szakmatanulás vagy a felsőoktatás irányába érdemes-e elindulni. Mi alapján érdemes választani?

Napló

Fotó: Pixabay

Fiatalon általában még nincs határozott elképzelése az embernek arról, mi szeretne lenni, milyen foglalkozást űzne egy életen át. Egy felnőttképzéseket közvetítő portál összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat a döntéshez.

Mi érdekel?

A továbbtanulók számára az egyik legfontosabb szempont lehet az érdeklődési kör. Mindenképpen olyan irányba érdemes elindulni, ami valóban érdekli a fiatalt, különben könnyen kínszenvedéssé válhat a tanulással töltött 2–5 év. Éppen ezért időt kell szánni arra, hogy felfedezze, milyen terület iránt érdeklődik a legjobban. Érdemes összegyűjteni azokat a tevékenységeket, amelyek örömöt szereznek, sikerélményt jelentenek számára. Ezekhez aztán kereshet egy igazodó karriert, olyan szakmát, amelyben megvalósíthatja az elképzeléseit.

Szerencsére ma már rengeteg pályaválasztási teszt segíthet a döntésben.

Várható jövedelem

Pusztán az érdeklődés azonban kevés, gyakorlati szempontokat is érdemes figyelembe venni a döntéshozatal előtt, azaz át kell gondolni, hogy a tanulással töltött évek után milyen karrierlehetőségek vannak az adott területen. A diploma egyáltalán nem garancia a magasabb fizetésre. Sok esetben egy piacképes szakmai képzéssel könnyebb a boldogulás. Például itthon jelentős hiány mutatkozik asztalosokból, kőművesekből vagy CNC-esztergályosokból.

Ha esetleg a külföldi munkavállalás is szóba jöhet, akkor érdemes a szakács, betegápoló vagy hegesztő szakképesítések megszerzésén is elgondolkodni. A biztos elhelyezkedéshez nagyon fontos a nyelvtudás fejlesztése.

Ugyanakkor van olyan karrier, amely diploma nélkül nem valósítható meg. Ilyenek például a tudományos vagy oktatással kapcsolatos szakmák. A legtöbb vállalatnál, de az állami szférában sem találhatók vezetők diploma nélkül.

A tanulóidő hossza

Fontos tényező, hogy mennyire hosszú ideig hajlandó foglalkozni a tanulmányaival a fiatal. Aki soknak tartja az öt évet, annak elsősorban nem a felsőoktatás merül fel lehetőségként, hanem a szakmatanulás.

A diploma hosszabb időt, rengeteg kitartást igényel, a pályát később kezdheti el, aki a felsőoktatást választja. Egy rövidebb tanfolyamon töltött idő alatt ráadásul kiderül az is, hogy valóban komoly-e az érdeklődés, és van-e affinitása az adott terület iránt. Ha a válasz igen, akkor érdemes megpróbálkozni az egyetemi felvételivel is.

Egyéb körülmények

Egyebek mellett az anyagi körülmények, a lakhatás kérdése és például az utazás is befolyásolhatja a pályaválasztással kapcsolatos döntést, ezért fontos mérlegelni őket. Érdemes utánajárni a felsőoktatásban és a szakképzésben elérhető ösztöndíj-lehetőségeknek is. Az állam jelenleg két szakma megszerzését támogatja, de nem mindegyikét, ráadásul az időbeosztás sem túl rugalmas. Ha munka mellett szeretne tanulni a fiatal, az esti vagy levelező tagozaton induló képzések vagy a hétvégenként zajló felnőttképzések között érdemes válogatnia.

Később is válthatunk

De nem feltétlenül kell választani a szakma és diploma között, hiszen egy szakmai képzés jól megágyazhat egy egyetemi szakhoz. A már megszerzett gyakorlati tapasztalatok pedig kincset érnek a felsőoktatásban. Sőt, akár a diploma után is kitanulhatunk egy új szakmát.

Napjainkban már nem egy életre választunk szakmát, és számos lehetőség van arra, hogy pályát módosítsunk, vagy legalább szakterületet váltsunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!