Gasztrokompon nyitotta meg az őszt a Balatoni Kör

Ősztől emeljük a (v)ízszintet! – ezzel a kijelentéssel indult a Balatoni Kör (BK) Kóstold körbe! nevű bor- és gasztrofesztiváljának idei első rendezvénye éttermekkel, borászatokkal a Balaton közepén, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

Kovács Erika

Forrás: Balatoni Kör

A fedélzeten elhangzott, a BK a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. Nemcsak a helyszín-, hanem az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen a Kóstold körbe! nevű őszi-téli rendezvénysorozattal arra hívják fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul. A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A rendezvényeken a BK tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint gazdag zenei és családi programokat kínálnak.

Fotó: Balatoni Kör

- Az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ekkor mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni – fogalmazott Szilágyi Lajos.

A Balatoni Kör elnöke a nyárról közölte, sok új minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül. Azt mondta, mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen.

- Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárás-jelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. A BK tagjainak szolgáltatásai és termékei nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett – vélekedett.

Fotó: Balatoni Kör

Az eseményen a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta, hogy az Európa Kulturáis Fővárosa 2023 projekt keretében már a pályázatnál felismerték, hogy csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni. – Ezen törekvésünket igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a BK törekvéseit támogatni – hangsúlyozta.

- Az idén 175 éves Bahart is örömmel csatlakozott a BK kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is – jegyezte meg Veigl Gábor vezérigazgató.

Az eseményen bemutatkozott a BK összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje, a részvevők ízelítőt kaphattak az elkövetkező rendezvények hangulatából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!