Különleges jubileumi hajósünnep lesz a Balatonon

Rekordokkal zárt a 175. jubileumi hajózási főidény a Balatonon, másfél milliónál is többen vették igénybe a hajózási szolgáltatásokat augusztus végéig. A programok nem értek véget, színes őszi kínálattal és a jubileumi év csúcspontjaként, szeptember 18-án a balatoni hajók együttállásával várnak mindenkit, közölte a Bahart.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Azt mondták, az év első nyolc hónapjában csaknem 20 százalékkal nőtt a menetrendi hajók forgalma, 75 ezerrel többen utaztak a Bahart hajóin, mint tavaly ilyenkor, és az utasok száma meghaladta a 450 ezret. Az 58 napig tartó, 16 kikötőt érintő személyhajózási főidényben 360 ezer utast szállítottak a társaság menetrendi hajói. A legtöbben, 125 ezren Fonyód és Badacsony között, 123 ezren pedig Siófok-Balatonfüred, Tihany útvonalon hajóztak, de népszerűek voltak a Balatonboglár és Révfülöp, és Balatonföldvár és Tihany között közlekedő járatok is, előbbit 28 ezer, utóbbit 23 ezer ember választotta.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A Bahart séta- és programhajóin augusztus végéig 135 ezren utaztak, ami 30 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Közülük 13 ezren választották a bulihajókat, hatezren a Varázshajókat. Kiemelt növekedést mutatott idén Balatonlelle, amely a főidényi sétahajózás tekintetében is dobogós lett, a legtöbb utas innen indult. Az év két legerősebb napja augusztus 18. és augusztus 20. volt, amikor 17 ezer fölé emelkedett a napi utasszám. Nyár végéig összesen egy millió 130 ezer utast, 356 ezer járművet és 89 ezer kerékpárt szállítottak a balatoni kompok. A 2019-es rekord évhez képest 3,4 százalékkal több utas, 7,8 százalékkal több jármű és 24,9 százalékkal több kerékpár szállítását jelentette. A legforgalmasabb nap a rév-kikötőkben augusztus 20-a volt, amikor 19 ezer 532 utast szállítottak a kompok.

-Minden esély megvan arra, hogy az elmúlt 20 év legkiemelkedőbb kompforgalmát érje el a Bahart idén, fogalmaztak.

Megjegyezték, a társaság településeket összekötő menetrendi hajójáratai szeptember 26-ig még öt útvonalon közlekednek, a sétahajók 10 kikötőből indulnak. Az őszi időszakban október 24-ig lehet hajózási lehetőséget találni. Szeptember 18-án a jubileumi szezon csúcspontjaként a Bahart és más személyhajózási társaságok hajóinak nagyszabású együttállását, felvonulását láthatják az érdeklődők a Balatoni Hajózás Napja keretében. A nagyszabású, felejthetetlen látványt nyújtó eseményre 25 évente kerül sor a tó vízén a balatonfüredi partok előtt.

A program reggelén a teljes Bahart hajóflotta formába rendeződve indul ki a siófoki kikötőből, majd a konvoj felsorakozik Balatonfüred partjai előtt. Az eseményen a Balatoni Hajózási Zrt. és vendégei megkoszorúzzák gróf Széchényi István szobrát, majd a Tagore sétányról és a mólóról a közönség megtekintheti a több mint 30 hajó ünnepi díszszemléjét. Az eseményt további kulturális programok színesítik majd, Siófokon koszorúzással, emléktábla avatással, a Bahart jubileumi művészeti pályázatának eredményhirdetésével és ünnepélyes tortavágással zárul az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!