Rekordszintre nőttek az üzemanyagárak

Új történelmi csúcson a benzin ára. Ezt olvashattuk az elmúlt hónapokban, és valószínűleg a közeljövőben sem lesz olcsóbb az üzemanyag.

Juhász-Léhi István

Hiába csökkent a hazai forgalmazású üzemanyagok adómértéke, ez nem kompenzálja a nyersolaj áremelkedését

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha utánanézünk, kiderül, hogy a NAV egy korábbi közleménye szerint 60,38 dollár volt a Brent hordónkénti ára január 1. és március 15. között. Ez pedig magasabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra csökkent. Márciusban aztán átlépte az 500 forintot az üzemanyagok ára itthon. Egyelőre még csak a prémium üzemanyagoké és az autópályákon, de több üzemanyagtípus ára is átlépte az 500 forintos literenkénti árat.

A szakértők szerint az üzemanyagok árát alapvetően négy tényező határozza meg: a nyers kőolaj ára, az olajfinomításon lévő nagy- és kiskereskedelmi árrés, a dollár ára forintban, valamint a terméken lévő adó mértéke. Miközben tény az is, hogy 2020 elején a koronavírus terjedésével együtt összeomlott az olajpiaci kereslet, hiszen a lezárások és korlátozások miatt az üzemanyagok kereslete is jelentős mértékben csökkent.

Ezzel – tavaly áprilisban – a Brent-olaj ára pedig 20 dollár alá, húszéves mélypontra zuhant, ezt követően azonban éles emelkedésbe váltott. Ezek a folyamatok akkor a hazai üzemanyagárakon is meglátszottak, ugyanis 2020. január 1-jén 396 forint volt a benzin literenkénti átlagára itthon, május 1-jén pedig már csak 278 forint, ami közel 30 százalékos csökkenés.

2020 a legek éve is volt a benzin számára, hiszen volt olyan alkalom, amikor 16 forinttal drágult a benzin – májusban –, ami az elmúlt húsz év második legnagyobb benzinár-emelkedésének felelt meg. Viszont az elmúlt két évtized legnagyobb csökkenését is 2020-ban jegyeztük, amikor március 28-án 20 forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin.

Hiába csökkent a hazai forgalmazású üzemanyagok adómértéke, ez nem kompenzálja a nyersolaj áremelkedését Fotó: Shutterstock

Magyarországon több mint 20 százalékos emelkedés történt az üzemanyagárak tekintetében a tavalyi év eleje óta, ezzel pedig az első helyezést értük el európai viszonylatban. Azonban az üzemanyagárak más európai országokban is emelkedtek. Európában egyébként az oroszok tölthetik a legolcsóbb benzint a tankba, a legmagasabb árat Hollandiában találjuk.

Úgy tűnik, hogy a jövőben az olajárak további emelkedésére lehet számítani, de a vírusvariáns miatti esetleges újbóli korlátozások kockázatot jelentenek a keresleti oldalon. A legfrissebb hír: eltérő irányban változik az üzemanyagok ára a hét közepén a hazai töltőállomásokon: a benzin nagykereskedelmi árát két forinttal csökkenti a Mol, a gázolaj viszont drágul, 7 forinttal emelkedik. A változtatás után mindkét üzemanyag átlagára 457 forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!