szakmai fórum

2021.10.16. 20:00

Balatoni Horgász Konferenciát tartottak Tihanyban

Már hetedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Horgász Konferenciát, amelynek idén a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet adott otthont. A szakmai fórumon, amely az egyik záró, vidéki rendezvénye volt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak, az érdekes előadások mellett átadták a Balatoni Horgászatért Életműdíjat is.

Molnár Sándor

Szári Zsolt adta át az Életműdíjat Balázs István részére a Horgász Konferencián

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A szervező Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szári Zsolt előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozásnak az elmúlt két évtizedben elindult hatásai a 2040-es évekre tovább súlyosbodnak, amire fel kell készülniük, hogy megőrizhessék a halak élőhelyeit. Megemlítette a helyi és a vendég horgászok közötti ellentétet, ami abból adódik, hogy egyre több a vendéghorgász, viszont a Balaton-parti horgászhelyek száma csökken. A probléma megoldása lehet, ha fejlesztik a csónakos horgászhelyeket. Beszélt az idegenhonos halfajok visszaszorításáról, és a törpeharcsa állomány feldúsulásának problémájáról is. Elhangzott az is, hogy látható eredménye van a ponty és süllő után-telepítésnek és sikeres a menyhal visszatelepítés is.

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A zömében szakmai jellegű konferencián az előadók beszámoltak azokról a kutatásokról, amelyek a balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának érdekében, az elmúlt öt évben zajlottak. A rendezvényen átadták a Balatoni Horgászatért Életműdíjat is, amelyet idén Balázs István vehetett át. A díjazott 30 éve fogja össze elnökként a keszthelyi Helikon Horgász Egyesületet.

Szári Zsolt vezérigazgató előadásában beszélt a Balatont és a horgászokat érintő problémákról, a jelen feladatairól és a társaság jövőképéről is
Fotó: Molnár Sándor / Napló

 

Szári Zsolt a sajtó kérdésére válaszolva elmondta, hogy cégük öt évvel ezelőtt indította el a „balatoni hal”, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék uniós elfogadtatását, ami júniusban megtörtént. A Balaton vízrendszeréből kikerülő, magas minőségi követelményrendszernek megfelelő, jól lekövethető „balatoni halak” várhatóan jövő év május-júniusától lesznek elérhetőek, de mivel korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre, ezért elsősorban a vendéglátósokhoz és a Balaton körüli boltokba kerül majd belőlük. Elhangzott az is, hogy a társaság szeretne könnyítésekkel élni a horgászok irányába, ezért nem emelik a horgászjegyek árát, és enyhítenek több szabályponton is a korábbi évekhez képest.

Szári Zsolt adta át az Életműdíjat Balázs István részére a Horgász Konferencián
Fotó: Molnár Sándor / Napló

A rendezvényhez kapcsolódó hír, hogy a konferencia szünetében a halgazdálkodási társaság munkatársai 2618 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kikötőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!