Kevés volt a csapadék – mondja a füredi őstermelő

Friss portékáit kínálta kedden reggel a veszprémi vásárcsarnok előtt Beszprémi Géza balatonfüredi őstermelő.

Juhász-Léhi István

Beszprémi Géza szerint nagyon hiányzott idén a csapadék, de ő nem volt rest, locsolt a kertjében becsülettel

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Csak saját termés. Igen, a szőlő is, amit már húsz éve termelek – mutatta az árus kollégánknak a produktumát, aki szerint fajtájától függően a „jó szőlő sárga és édes”. – Az emberek ezt nagyon szeretik. Eső nagyon kevés volt az idén, hatalmas volt és most is az a szárazság. A szőlőszemek java apró, de a cukorfoka nagyon jó, hiszen 20 fokos. Ezt öntöztem, azért ilyen – mutatta a portékáját. A szőlő kilója 750 forint. Felvetettük: van, ahol a nem ilyen szép áru drágább, és még csak nem is magyar.

– Ez a dió már idei, szép izmos – vett a kezébe egy zacskó csonthéjast Beszprémi Géza. – Ez itt extra, mert a törésnél van, amelyik megtörik, azt különválogattuk. Nem meglepő módon, de a diónak is kell a víz, és bizony a vigyázó permetezés is, ugyanis ha nem lenne, akkor ötödik esztendeje gondban lennék, hiszen megtámadja a diót a burokfúrólégy.

Beszprémi Géza szerint nagyon hiányzott idén a csapadék, de ő nem volt rest, locsolt a kertjében becsülettel Fotó: Pesthy Márton/Napló

Közben vevő jött, ám üzlet nincs. Nem az áru minőségén megy az alku, hanem a dió árán. Beszprémi Géza megérti, hogy mindenki olcsót akar, ám az idei dió nála ötezer forint. A hölgy állítja, másutt 2500. – Igen, ám az tavalyi dió!

– A lekvár is saját. Egy kiló baracklekvárban 10 dkg cukor van. Ez az előírásoknak a fele sincs – fogalmazott a füredi eladó. Közben megtudtuk: a kisebb lekvár 950, a nagyobb 1900 forint. Géza bácsi golden almát is árul – 380 forintért kilóját. Ennek is több esőt szánt volna. – A locsolás nem olyan, mint a csapadék, egy rendes, kiadós eső – hangsúlyozta búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!