Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak

Jó hír a pecásoknak: nem kerül többe 2022-ben a balatoni horgászjegyek kiváltása és a horgászrendben is enyhítések várhatók.

MTI

– Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak, a horgászrendben jelentős enyhítések várhatók – jelentette be Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pénteken Tihanyban, a VII. Balatoni Horgász Konferencián.

Az utóbbi években tavasszal bevezetett csónakos korlátozás kizárólag az akadók környékén lesz érvényben. A déli parti befolyók mentén is feloldják az április 15. és június 15. közötti korlátozást pontyra és harcsára.

Fejleszteni kell a csónakos horgászatot

A vezérigazgató, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos közölte, hogy csökkent a parti horgászhelyek száma, ráadásul

az elmúlt évek során a tisztává, átlátszóvá váló víz miatt a halak beljebb húzódtak.

A vízminőség megóvásáért a horgász-etetőanyagok hatását már megvizsgálták, hasonló kutatásokra van szükség annak megállapítására, mekkora és milyen terhelést jelentenek a tónak a fürdőzők, a vitorlázók, valamint a tízezrével átvonuló madarak, a szaporodó hattyúk, vadkacsák.

Fejleszteni kell a csónakos horgászatot kikötők és sólyahelyek létesítésével.

A horgász-etetőanyagoknál mennyiségi és minőségi korlátozásokat kívánnak bevezetni, valamint meg akarják akadályozni a nem őshonos halak térnyerését.

2022 hangsúlyos feladata lesz a Balaton vízgyűjtőjén termelt balatoni halnak, mint bioterméknek a bevezetése a piacra. Fontos, hogy készüljenek tervek a Balaton lehetséges vízpótlásáról külső vízgyűjtőből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában