Ünnepelték az ősi fajtát, a juhfarkot

2021.10.17. 15:30

Tarolnak a somlói borok a piacon és a turizmusban

Somlójenő A juhfark képviseli legtökéletesebben a Somló egész világon egyedülálló vulkanikus jegyeit, hangzott el a hegy ősi fajtájának ünnepén, melyen tizenhét, köztük több organikus helyi borászat 28 nedűvel vett részt, szombaton a 75 éves Tornai pincészetnél. A borünnepet az Agrárminisztérium támogatásával a házigazdák és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezte.

Kovács Erika

20211016 Somlószőlős a somlói juhfark ünnepe a Tornai pincészetben Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

-A megújulást jelenti a juhfark, mondta Tornai Tamás borász, majd méltatta a hegyen lévő összefogást. Felidézte, édesapja, Tornai Endre alapította meg a Somlói Baráti Kört 1981-ben, majd rátaláltak az ősi fajtára, a juhfarkra és létrejött az első törzsültetvény 1991-ben. Ma ezt a fajtát az ültetvények negyedén, 110 hektáron termelik. A juhfark megmutatja a hegy értékeit, a somlói borok világszerte keresettek. A nemzetközi díjak mintegy fele erre a hegyre kerül, holott termelése a hazainak egy százalékát sem éri el. A borok „terelik” a Somlóra a turistákat, így Brazíliából is.

Fotó: Penovác Károly / Napló

–Arra biztatok más borvidékeket is, találják meg a saját ősi fajtát, majd a bort magas minőségben kínálják, hangsúlyozta a szónok. -Évezredek óta társunk a bor, mely Krisztus vérének is jelképe a kupában, fogalmazott Baráth Sándor hegyközségi elnök. Kiemelte, örömmel vett részt a szervezésben, majd méltatta az Agárminisztérium támogatását. Azt mondta, a jó bornál alapvető az egészséges szőlő, melyhez fontos a vegyszerek mellőzése a művelésben, melyet egyre többen alkalmaznak a Somlón is.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Az organikus művelést a felsőkategóriás boroknál az új eredetvédelmi szabályozás is tartalmazza. Elhangzott, a mérsékelt borfogyasztás, ami férfiaknál naponta kettő-négy deciliter, nőknél kevesebb, egészséges, mert antioxidáns hatású, támogatja az immunrendszert, az emésztést, fontos a szív és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a gyulladások, a depresszió megelőzésében. Evans Victoria, az egyetlen borral foglalkozó szakember itthon, aki sommelier bajnok és nemzetközi borakadémikus egyben, a juhfarkot a Somló izgalmas, hosszú érlelésű legnagyobb kincsének nevezte, mely több évszázad óta jelen van a vulkanikus hegyen.

A köszöntők után gazdag programokat kínáltak a szép számú érdeklődőnek, így dűlőtúrákat, érdekes előadásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!