A vidéki szállás vonzereje

2021.10.29. 11:30

Népszerűbb lett az erdőjárás, a túrázás a járvány alatt

Nagy hajtással dolgozták végig a nyarat és az ősz elejét is a kisebb falvak vendégházainak működtetői. Rengetegen akartak náluk megszállni, mert a pandémia terjedése szempontjából talán a legbiztonságosabb szálláshelyeknek számítanak. Ám ennek ellenére is nagy érvágást jelentett számukra a járvány miatti kiesés.

Rimányi Zita

Pálfi Annáék bakonynánai vendégházában az állatokkal érkezők is megszállhatnak

Fotó: Rimányi Zita/Napló

- Két vendégházat vezetek a társammal Bakonynánán. Az egyik 2015 novembere, a másik 2019 tavasza óta üzemel falusi szálláshelyként. Otthonunkban vegyszermentes gazdaságot gondozunk, állataink vannak, sajtokat készítünk. Így szállóvendégeinknek ökoturizmus keretében organikus falusi élelmiszereket szolgálunk fel reggelire és vacsorára. A koronavírus-járvány kitörésekor a régebbi vendégház már bejáratott szálláshely volt, nagy arányban visszatérő vendégekkel. A 2019-ben nyílt vendégház az első teljes évét tölthette volna 2020-ban, bár kezdetektől népszerű volt a kutyájukkal együtt üdülők körében. Jelentős érvágás volt számunkra a kötelező zárvatartás, de nagyon féltettük a bakonynánai időseket a járványtól. Tavaly a nyári és az őszi időszakban, novemberig fogadhattunk vendégeket, idén májusban nyithattunk ki újra, és szinte azonnal betelt nyárra a foglalási naptárunk – idézte fel Pálfi Anna. Hozzátette: népszerűségük egyik oka az lehet, hogy sosem adják ki egy időben egymás számára idegen családoknak a házakat, annak ellenére, hogy mindkettőben két-két szoba van.

Érkezzenek bármennyien is a férőhelyek számán belül, kizárólag a szeretteik körében élvezhetik a teljes házat és kertet náluk a vendégek. Ez nagyon vonzó volt abban az időben, amikor még kiemelten figyelt mindenki a távolságtartásra. A járvány után nagy baráti társaságok érkezésére számított Anna, olyanokra, akik megünneplik, hogy újra együtt lehetnek, de nem ez történt: kisebb csoportok, sokszor még a gyerekeiket is otthon hagyó házaspárok kértek szállást náluk.

Nagyon népszerű lett viszont az erdőjárás. Ha van kedvező következménye a járványnak, a túrázási kedv növekedése bizonyosan az – szögezte le.

Két év alatt összesen nyolc hónap esett ki a vendégházaik működési idejéből. Igyekeznek talpra állni, örülnek, amíg dolgozhatnak. Alkalmazottaik nincsenek, nem is voltak a járvány előtt sem. Mostanában sajnos azt tapasztalják, hogy őszi foglalásaikat olyanok mondják le náluk betegség miatt, akik elkapták a koronavírust. Így országos korlátozás nélkül is visszaesésre számíthatnak az elkövetkezőkben.

- Idén optimalizáltuk az árainkat. Már nem a nálunk megszállók száma alapján kell kifizetni az éjszakák árát, hanem minimum két éjszakára adjuk bérbe az apartmanunkat, mindegy, hogy hányan alszanak benne. Még nem sikerült kielemeznem az idei adatokat, nem biztos, hogy ez az oka, de nőtt az árbevételünk az előző év ugyanezen időszakához képest.

- Forgalmas nyarunk volt. Főleg júliusban és augusztusban fogadtunk sok vendéget. Októberre is minden helyet előre lefoglaltak nálunk. Az őszi szünetre, az őszi hétvégékre különösen sok megkeresés érkezett. Jóval korábban elkeltek a szálláshelyeink erre az időszakra, mint az előző években – mondta el Rónaszéki Katalin, akinek a családja egy cseszneki vendégházat működtet.

Ők is azt tapasztalták, hogy amint a koronavírus-járvány okán hozott korlátozásokat feloldották, elkezdték az emberek a kirándulásaikat megszervezni. Rögtön a nyitás után igyekeztek elfelejteni a bezártság emlékeit. Olyan vendégük is volt, aki tavaly jött volna, azonban elhalasztotta, egy évvel eltolta a nyaralását.

Pálfi Annáék bakonynánai vendégházában az állatokkal érkezők is megszállhatnak Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tavasszal eleinte jobbára családokat fogadtak, míg korábban az aktív pihenést keresők körében számított népszerűnek vendégházuk. Később sportolók is szép számmal érkeztek, és nagyobb baráti társaságok. Rengeteg elhalasztott esküvőt idén tartottak meg, így lakodalmas vendégekből is sok jutott ezen a nyáron.

Az, hogy miként alakul a forgalmuk a továbbiakban, Rónaszékiék szerint az esetlegesen bevezetendő újabb korlátozó intézkedésektől függ majd leginkább. Tapasztalataik alapján a turizmus minden szereplőjét nehéz helyzetbe hozta a járvány, de főleg a szállásadókat.

A folytatás szerintük kérdéses. Az ingatlan, amelyben a szálláshely található, nem saját tulajdonuk, hosszú távú bérleti joguk van rá, így állandó kiadásaik akkor is voltak, amikor a Covid miatt több mint fél évig zárva kellett tartaniuk. S hiába volt aztán pünkösd után nagy hajtás, dolgoztak sokat, nyári bevételeik nem pótolták a korábbi hónapokban elszenvedett kiesést.

Tavasszal sokat gondolkodtak azon, felhagynak ezzel a tevékenységükkel, hiszen akár egy újabb hosszú zárlatra is lehet számítani a járvány negyedik hullámában. Bár úgy vélik, a fertőzés terjedése szempontjából a legkevésbé kockázatosak a kis létszámú csoportokat, családokat fogadó falusi vendégházak, amelyeknek a vendégei jobbára a szabadban túráznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!