A térség gazdálkodóit segíti a nemesgörzsönyi agrárlogisztikai centrum

Az önkormányzat, az állam, helyi és környékbeli gazdálkodók összefogásának eredményeként háromezer tonna termény tárolására alkalmas agrárlogisztikai centrumot avattak fel.

Laskovics Márió

Fotós: Balogh Akos

Ünnepélyesen átadták a háromezer tonna termény tárolására alkalmas két síktárolóból, hatvan tonnás digitális hídmérlegből és szociális, kiszolgáló épületekből álló, két hete elkészült agrárlogisztikai centrumot pénteken a Széchenyi utcában. Tatai László polgármester köszöntőjében kiemelte, a térség gazdálkodóinak nagy szüksége volt az objektumra, hogy tárolókapacitásuk növekedhessen, megfelelő helyzetet teremtsen a termények ki- és betárolására és a kedvező piaci árak elérésére. Felidézte, a fejlesztésre a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban 2017-ben benyújtott pályázat alapján 2019-ben közel 230 millió forintot kaptak, azonban az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt az építkezés ez év elején kezdődhetett csak meg. A tavaszi csapadékos időjárási viszonyok, valamint az utóbbi évek építőanyagár-drágulásai nem kedveztek a megvalósításnak, ezért két ízben nyújtottak be ráemelési kérelmet, így 83 és 93 millió forint többletforráshoz jutottak.

Kovács Zoltán és Polgárdy Imre az idei kukoricatermést vizsgálja az új terménytárolóban Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A nem várt áremelkedést nem lehetett és önkormányzatunk nem is tudta volna finanszírozni. Végül a bekerülési összeg több mint 400 millióra rúgott. Annak tudatában, hogy jó kezekbe, gondos gazdára vár az üzemeltetés, nyugodt szívvel adjuk át a következő öt évre a Gabért 2003. Szövetkezet részére a közösen kialkudott bérleti díj fejében – tette hozzá a faluvezető.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte a januári alapkőletételt, gratulált az önkormányzat, a gazdák és az állam összefogásához, majd a vidék felemelkedésének megsegítéséről beszélt.

– Vannak kifejezetten mezőgazdasági támogatások a vidékfejlesztési pályázatok, uniós pénzek révén, a Belügyminisztérium az önkormányzatokon keresztül támogatja a vidéket, a Magyar Falu Programban pedig több mint 2500 település jutott anyagi forráshoz a helyi infrastruktúra fejlesztésére, a kötelező feladatok ellátására, illetve a helyi identitás erősítésére. Azért van erre szükség, mert az utóbbi évtizedekben a vidék népességmegtartó ereje lecsökkent, a fiatalok a városokba költöztek, így munkaerő távozott el a falvakból, a lakosság elidősödött. A Kisalföld déli részének fontos az agrárium, mert nagyrészt ebből él. A nemzetgazdasági össztermék előállításában ez a közösség is alappillér a termelési oldalon – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, a beruházás szép példa a helyi és környékbeli gazdálkodók összefogására. Ha a jövőben is ilyen összefogások jönnek létre, akkor elképzelhető, hogy egy évtized múltán hazánk mezőgazdasága újra Európa élvonalához tartozzon.

Ünnepélyes szalagátvágás az agrárlogisztikai centrum átadásán, balról: Kovács Zoltán, Tatai László, Polgárdy Imre és Győrffy Balázs Fotó: Balogh Ákos/Napló

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, szűk egy év alatt a tájkép két korszerű terménytárolóval gazdagodott. Ehhez valóban összefogásra volt szükség, arra, hogy a gondolatot tett kövesse, és megtalálják egymás kezét a kivitelezés résztvevői. Az elmúlt hetek kukoricabetakarításai során a gazdák már hasznát vették a megnövelt tárolókapacitásnak. Reméli, idővel tovább fejleszthető a létesítmény, melyet Mezei-Ablonczy Péter református lelkipásztor áldott meg a nemzeti szalag átvágását és állófogadást megelőzően.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában