A térség gazdálkodóit segíti a nemesgörzsönyi agrárlogisztikai centrum

Az önkormányzat, az állam, helyi és környékbeli gazdálkodók összefogásának eredményeként háromezer tonna termény tárolására alkalmas agrárlogisztikai centrumot avattak fel.

Laskovics Márió

Ünnepélyes szalagátvágás az agrárlogisztikai centrum átadásán, balról: Kovács Zoltán, Tatai László, Polgárdy Imre és Győrffy Balázs

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ünnepélyesen átadták a háromezer tonna termény tárolására alkalmas két síktárolóból, hatvan tonnás digitális hídmérlegből és szociális, kiszolgáló épületekből álló, két hete elkészült agrárlogisztikai centrumot pénteken a Széchenyi utcában. Tatai László polgármester köszöntőjében kiemelte, a térség gazdálkodóinak nagy szüksége volt az objektumra, hogy tárolókapacitásuk növekedhessen, megfelelő helyzetet teremtsen a termények ki- és betárolására és a kedvező piaci árak elérésére. Felidézte, a fejlesztésre a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban 2017-ben benyújtott pályázat alapján 2019-ben közel 230 millió forintot kaptak, azonban az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt az építkezés ez év elején kezdődhetett csak meg. A tavaszi csapadékos időjárási viszonyok, valamint az utóbbi évek építőanyagár-drágulásai nem kedveztek a megvalósításnak, ezért két ízben nyújtottak be ráemelési kérelmet, így 83 és 93 millió forint többletforráshoz jutottak.

Kovács Zoltán és Polgárdy Imre az idei kukoricatermést vizsgálja az új terménytárolóban Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A nem várt áremelkedést nem lehetett és önkormányzatunk nem is tudta volna finanszírozni. Végül a bekerülési összeg több mint 400 millióra rúgott. Annak tudatában, hogy jó kezekbe, gondos gazdára vár az üzemeltetés, nyugodt szívvel adjuk át a következő öt évre a Gabért 2003. Szövetkezet részére a közösen kialkudott bérleti díj fejében – tette hozzá a faluvezető.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte a januári alapkőletételt, gratulált az önkormányzat, a gazdák és az állam összefogásához, majd a vidék felemelkedésének megsegítéséről beszélt.

– Vannak kifejezetten mezőgazdasági támogatások a vidékfejlesztési pályázatok, uniós pénzek révén, a Belügyminisztérium az önkormányzatokon keresztül támogatja a vidéket, a Magyar Falu Programban pedig több mint 2500 település jutott anyagi forráshoz a helyi infrastruktúra fejlesztésére, a kötelező feladatok ellátására, illetve a helyi identitás erősítésére. Azért van erre szükség, mert az utóbbi évtizedekben a vidék népességmegtartó ereje lecsökkent, a fiatalok a városokba költöztek, így munkaerő távozott el a falvakból, a lakosság elidősödött. A Kisalföld déli részének fontos az agrárium, mert nagyrészt ebből él. A nemzetgazdasági össztermék előállításában ez a közösség is alappillér a termelési oldalon – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, a beruházás szép példa a helyi és környékbeli gazdálkodók összefogására. Ha a jövőben is ilyen összefogások jönnek létre, akkor elképzelhető, hogy egy évtized múltán hazánk mezőgazdasága újra Európa élvonalához tartozzon.

Ünnepélyes szalagátvágás az agrárlogisztikai centrum átadásán, balról: Kovács Zoltán, Tatai László, Polgárdy Imre és Győrffy Balázs Fotó: Balogh Ákos/Napló

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, szűk egy év alatt a tájkép két korszerű terménytárolóval gazdagodott. Ehhez valóban összefogásra volt szükség, arra, hogy a gondolatot tett kövesse, és megtalálják egymás kezét a kivitelezés résztvevői. Az elmúlt hetek kukoricabetakarításai során a gazdák már hasznát vették a megnövelt tárolókapacitásnak. Reméli, idővel tovább fejleszthető a létesítmény, melyet Mezei-Ablonczy Péter református lelkipásztor áldott meg a nemzeti szalag átvágását és állófogadást megelőzően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!