Gyümölcsöző együttműködés

2021.11.17. 11:30

Nemzetközi digitális oktatási terv a szakképzés fejlesztéséért

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kezdeményezésére tizenöt erdélyi szakoktató vehetett részt az őszi nemzetközi mobilitásban, melynek a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola adott otthont.

Őrsi Ágnes

Az oktatási-szakmai kapcsolatok eredményeként alakult ki a gyakorlat, hogy a diákok otthon megszerzett szakképesítésük után a SÉF iskolába jöjjenek érettségizni

Forrás: SÉF Iskola

Fotó: Shutterstock

A program fő célja, hogy a résztvevők betekinthessenek egy uniós tagállam szakoktatási intézményének munkájába (óralátogatás, pedagógiai és didaktikai módszerek elsajátítása) a felnőttoktatás jövőbeni digitalizálása érdekében. Mi lesz a vendégjárás eredménye? – kérdeztük a SÉF iskola igazgatóját, Németh Katalint.

– Közösen kidolgozunk egy digitális oktatási tervet, amely nagyban elősegíti az erdélyi szakoktatás minőségének javítását, felzárkózva ezzel az uniós tendenciákhoz – mondta a veszprémi SÉF iskola igazgatója, Németh Katalin. – Ezt a programot az Európai Unió Erasmus+ programja, valamint a Szakoktatás és Képzések Területén Működő Közösségi Programok Nemzeti Ügynöksége támogatta, de nem ez a nullapont. Iskolánk erdélyi kötődése, oktatási és gazdasági együttműködéseink már több mint tíz éve kezdődtek. Azóta vannak erdélyi diákjaink – tavaly végzett az utolsó osztály, amelynek csak erdélyi tanulója volt.

– A sokszínű együttműködéssel azt szerettük volna elérni, hogy hasonló legyen a kommunikációnk köznapi és szakmai értelemben is. Bár mindannyian magyarok vagyunk, Erdély kétnyelvű, elzárt terület, ahol a magyar nyelv fejlődése más, mint az anyaországban. Magam is láttam, amikor nálunk kezdtek a fiatalok, milyen nagy gondot okozott megfejteni, mi mit jelent. Segítenünk kellett azonos szintre hozni a hazai és kinti tanulókat. Ide tartozik, hogy mi is nagy hálával emlékszünk az együtt töltött időre, mert láthattuk, az erdélyiek mennyivel mélyebben élik meg magyarságukat. A poggyász része volt például a népviselet, amit képesek voltak nyolcszáz kilométerről is magukkal hozni, hogy az ünnepeken azt viselhessék. Láttuk az erdélyi táncokat, tapasztalhattuk nyelvi kultúrájukat.

Az oktatási-szakmai kapcsolatok eredményeként alakult ki a gyakorlat, hogy a diákok otthon megszerzett szakképesítésük után a SÉF iskolába jöjjenek érettségizni Fotó: SÉF Iskola

– Azt szeretnénk, ha folytatódhatna az együttműködés, amihez az kellene, hogy Erdélyben is legyen egy nagykövet, aki szervezi a kapcsolatot, mert – például demográfiai okokból – már kevesebben jönnek hozzánk.

Az előző igazgató, Mayer Gyula nevéhez fűződik a törekvés, hogy szorosabbra fűzzék az oktatási-szakmai kapcsolatokat. Ennek részeként alakult ki a gyakorlat, hogy a diákok otthon megszerzett szakképesítésük után a SÉF iskolába jöjjenek érettségizni. Ezzel párhuzamosan az itteni szakemberek utaztak Erdélybe, hogy fellendítsék a kinti szállás- és vendéglátóhelyeket; felmérték a humán erőforrást, belső átvilágításokat szerveztek, szakmai továbbképzéseket tartottak, és oktattak is. Az együttműködést a szeptemberi veszprémi látogatás koronázta meg üzemi és szállodai programokkal, szakmai továbbképzésekkel és sok-sok beszélgetéssel

A tervezett folytatást az igazgatóhelyettes, Mayer Zsa­nett teszi hozzá.

– Folyamatban vannak a jövő évi szerződéskötések, és tervezzük azt is, hogy bekapcsolódunk a Határtalanul programba, hogy a diákjainkkal együtt Erdélyben tanulmányozhassuk közös kulturális örökségünket. Vendéglátós iskola vagyunk, természetesen része az elképzelésinknek az ottani iskolával közös főzés: székelyföldi ételeket készítünk, a rendezvény vége pedig egy jó kis táncház lehetne. Még alakul a program, de reméljük, jövőre a kiutazó iskolák között ott lehet majd a veszprémi SÉF is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!