Középpontban a vad

2021.11.06. 06:50

Megkezdődött a nyolcadik Bakony Expó

A vásárok közvetlen találkozási lehetőséget biztosítanak termelő és vásárló között, hangsúlyozta a Bakony Expót megnyitóbeszédében Nagy István agrárminiszter.

Marton Attila

20211105 Veszprém Aréna. Megnyit a 8. Bakony Expo Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A bakonyi ízek vásárának idén is a Veszprém Aréna és a létesítmény előtti tér ad otthont. Az expón kézműves termékek, kulturális és gyerekprogramok várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap is. A rendezvény fő témája a vad, megjelennek a környékre jellemző vadételek, vadászattal kapcsolatos szokások és hagyományok, használati eszközök és dísztárgyak is. A standok kínálatában többek között füstölt áruk, bor, pálinka, kézműves sajtok, chilikészítmények, lekvárok és szörpök, továbbá csipketojás és bőrműves termékei is megjelennek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Nagy István tárcavezető az egyik termelő standjánál Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy István agrárminiszter megnyitójában hangsúlyozta, a kiállítók standjain szereplő termékek között nincs két egyforma, a portékákban generációkon átívelő hagyományok és tapasztalat összegződik. Hozzátette, a fogyasztók vásárlásukkal nemcsak egy terméket vesznek, hanem támogatják a magyar munkaerőt és gazdaságot, egy-egy család megélhetését. Nagy István arról is beszélt, az Agrárminisztérium egyik fő célkitűzése a piacok erősítése és alternatív vásárlási lehetőségek biztosítása. Megjegyezte, a legkisebb termelőket 15 ezer euró vissza nem térítendő támogatással segítik, a helyi önkormányzatoknak piacok létrehozására biztosítanak forrásokat.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) köszöntőjében arról beszélt, a rendezvény az elmúlt években Veszprém rangos eseményei közé vált, és országosan is jelentőssé nőtte ki magát. A városvezető köszönetet mondott a kiállítóknak, akik a kezdetek óta részt vesznek a programon. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke üdvözölte, hogy idén a vad került a rendezvény fókuszába, mert a vadhús népszerűsítésére szükség van hazánkban, ugyanis fogyasztása alig fél kilogramm évente személyenként. Kiemelte, a magyar vidék és agrárium fejlesztésére korábban nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a következő években.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a szervezőknek, akik megálmodták és létrehozták a programot, amely ma már a város egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója is. Hozzátette, az expó – ahol számos minőségi termék jelenik meg – jó példa arra, milyen eredményei vannak város és vidék együttműködésének. Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a rendezvényen a vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás ökológiai rendszerét mutatják be a látogatóknak.

A megnyitón a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri több kategóriában díjazta a kiállítókat. Az élelmiszert előállítók között Volf Tibor, az italoknál a Pannon Mézbor Manufaktúra képviselője, a kézművesek között Pécsi Krisztina keramikus, míg az innovatív termékeknél az Ana Natúrkozmetikumok képviselője vehetett át díjat. A vásár nagydíját Miklós Tamás (Rosales) kapta, a különdíjat a Verga Zrt. érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!