Pályázatokról döntött a Kulturális Főváros bizottsága

Négy önkormányzatnak mintegy kétmilliárd forint támogatást ítélt meg az Európa Kulturális Fővárosa infrastrukturális beruházásokra.

Marton Attila

Fotós: PESTHY MARTON

A Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Zrt. bírálóbizottságának döntését Markovits Alíz, a szervezet vezérigazgatója ismertette csütörtökön a veszprémi városházán. Bejelentette, Balatonfüred két pályázatára több mint egymilliárd forintot, Balatonalmádi csaknem 120, Várpalota 600 millió, míg Balatonkenese 225 millió forint támogatást nyert el. Megjegyezte, a régió 216 településéből 110-el kötött együttműködési megállapodást a VEB2023 Zrt.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, az Európa Kulturális Fővárosa-pályázat kidolgozásától kezdve térségi együttműködésre törekedtek. Hozzátette, a címet város- és közösségépítésre szeretnék felhasználni, ami a magyar kormánynak is fontos, ezért támogatja bőkezűen a programot és a helyi kezdeményezéseket.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az elnyert támogatásból a régi zsinagóga műemléki épületét újítják fel és bővítik egy új épületrésszel. Az épület jelenleg galériaként működik, ezen a funkción felül irodalmi esteknek és más kulturális programoknak adhat otthont a fejlesztés után. Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere (független) elmondta, a volt jezsuita kolostor kertrészeit újítják meg az elnyert forrásból. Az új helyszín kulturális programok, felolvasóestek, irodalmi és előadóművészeti műsorok befogadására lesz alkalmas. Jurcsó János, Balatonkenese polgármestere (független) elmondta, a Széchenyi park megújítására költik a támogatást, valamint a park balatoni részénél vízi színpadot és közösségi teret alakítanak ki, amely a rendezvényeken kívüli időszakban bárki által látogatható lesz.

Balatonfüred közel 660 millió forintot nyert el egy új kiállítóhely megépítésére, amely nagyobb számú közönség, és vendégkiállítások befogadására alkalmas. Emellett a tóparti város mintegy 358 millió forint támogatást kap két Blaha utcai épület fejlesztésére, amelyek kulturális funkciót kapnak.

Kontrát Károly, a települések országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a bírálóbizottságnak a döntésért. Hozzátette, az EKF-cím nagy lehetőség Veszprémnek és a térségnek, és valamennyi csatlakozó település nyertese lesz a programnak.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában