Az árrobbanás várható volt

2021.12.04. 10:01

Egekben a műtrágya ára - A gáz drágulása mellett a kartellezés is kárt okozott

Tavasszal még 30 százalékkal olcsóbban tudták megvásárolni a műtrágyát tonnánként a gazdálkodók – mondta a veszprémi sajtótájékoztatón pénteken Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Juhász-Léhi István

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Ehhez nem csak a megemelkedett gázárak jöttek hozzá, hanem szerintünk az is, hogy visszaélve piaci előnyével, irreálisan magas áron értékesíti a műtrágyát a Nitrogénművek Zrt. Másrészt a cég csak egy napot hagyott a magyar gazdáknak műtrágyavásárlásra – mondta. Az elnök szerint egy magyar cégnek kell annyira lojálisnak lennie, hogy a magyar termelőknek adja el a műtrágyát. Kiderült: a megrendelt állományt kiszállítja a Nitrogénművek, ám nehéz további műtrágyához jutniuk a gazdálkodóknak. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, a nitrogénalapú műtrágya a növények „üzemanyaga”. Ez az anyag nem raktározódik a talajban, folyamatos utánpótlásként a növények rendelkezésére kell bocsátani. Ha nem elérhető, akkor hatással van a termés­eredményekre, és beépül az élelmiszerárakba is. 

– A földgáz ára meglódult, abszurd folyamatok zajlanak – fogalmazott Győrffy Balázs. – A növekvő kereslet találkozik a csökkenő kínálattal, az árrobbanás várható volt. A nitrogénműtrágya egyik előállítási eleme a földgáz, jelenleg érezhetően közel négyszeresére nőttek a nitrogénműtrágya árai a korábbiakhoz képest. 

Mindezek mellett egy másik problémával, a kartellezéssel is szembesültek. Az agrártárca számításai szerint a kartellezés az elmúlt hét évben legalább 36 milliárd forintos kárt okozott a magyar gazdáknak, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. 
– A Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja pedig politikai hadjáratba kezdett – folytatta Győrffy Balázs. – Bige László megfenyegette a gazdákat, hogy csak egy napig vásárolhatnak majd műtrágyát. Most viszont a nyomás hatására árnyaltabb a helyzet. Bige László kifejezetten a gáz drágulásával indokolja az áremelést, ami a múlt héten már alacsonyabb volt, mint októberben. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta azt is, Bige László nem csinál titkot abból sem, hogy bejelentette: Márki-Zay Péter kampányát annyi pénzzel támogatja, amennyit kér tőle. 
– Mint gyakorló gazda kikérem magamnak, hogy a hét éven át tőlem ellopott pénzből finanszírozzák egy olyan ember miniszterelnök-jelölti kampányát, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként üzent a magyar vidéknek a földadó bevezetésével – jelentette ki Győrffy Balázs. JLI 
 

Bige László kifejezetten a gáz drágulásával indokolja az áremelést

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke  
Fotó: Pesthy Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!