Országos szintű program

2021.12.20. 12:00

Lezárult az őszi fásítási időszak

Az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási program őszi ültetési időszaka alatt 19 megyében – 514 településen – 14 ezer sorfát ültettek el. A program két ütemében 2020–2022-ig 36 ezer sorfát helyeznek földbe 1350 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból.

Molnár Sándor

Faültetés Gicen a gyerekek bevonásával

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. erdészei – mint az Országos Erdészeti Egyesület tagjai – szakmai koordinátorként negyven településen segédkeztek a sorfák elültetésében. 
– Társaságunk gazdálkodási területén hat Zala megyei (Sármellék, Balatongyörök, Vállus, Cserszegtomaj, Várvölgy, Nagygörbő), egy Győr-Moson-Sopron megyei (Veszprémvarsány) és 33 Veszprém megyei település pályázott sikeresen a programban. Az elültetett 1042 sorfát leggyakrabban utcák zöldítésére, játszóterek, sportpályák árnyékolására, iskola-, óvodaudvarok, közösségi terek szépítésére használták fel. Több esetben a települések közösségi esemény keretében ültették el a fákat, bevonva ezzel a fiatalokat is, így a program a környezeti nevelési hatását is kifejthette – tudtuk meg Lunk Esztertől, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetőjétől. 
A tízezer lélekszám alatti falvak minimum tíz, maximum harminc fát igényelhettek, összesen 19-féle fafajból (kőris, hárs, tölgy, eperfa, díszalma- és körte, platán stb.). A sorfákat a Kefag Zrt. biztosította, melyek elültetéséhez ültetési csomagot is adott. A fa mellé támasztókaró, takarómulcs, törzsvédő háló, kötözőmadzag és településenként egy madárodú is érkezett, mely azt hivatott szimbolizálni, hogy aki fát ültet, az egyben a hozzá kötődő élőlények számára élőhelyet is biztosít. 
Az országos szintű program lebonyolításában mind a 22 hazai erdőgazdaság közreműködött. A legtöbb településen segédkező erdőgazdaság a Szombathelyi Erdészeti Zrt. (49 település), a Mecsekerdő Zrt. (43 település), az Észak­erdő Zrt. (41 település), a Bakonyerdő Zrt. (40 település) és a Kaeg Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (40 település) volt. 
Az országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban hirdette meg a Településfásítási programot a tízezer fő alatti lélekszámú települések számára, amelynek célja a települések zöldítése és a Vidékfejlesztési program népszerűsítése. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott program első ütemének sikerét látva az Agrárminisztérium a 2021. ősz–2022. tavaszi időszakra megduplázott keretösszeggel hirdette meg a program második ütemét. A második ütem őszi ültetéseinek lezárása után, jövő tavasszal folytatódik a munka, így újabb és újabb települések zöldülnek, szépülnek tovább. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!