A Volkswagen a legnépszerűbb

2022.01.16. 11:30

Ha nincs új, jó a használt is - így vásároltunk autót 2021-ben

A DataHouse adatai szerint 2021-ben 132 205 import használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Juhász-Léhi István

A tavaly behozott használt autók között a legnépszerűbb márka a Volkswagen volt

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A behozatal különösen a második félévben volt aktív: 2020 második feléhez képest több mint hat százalékkal több használt autót importáltak. Ez a felfelé ívelő tendencia összefüggésben áll a globális chiphiány miatt ugyanebben az időszakban visszaeső újautó-­eladásokkal. Az autógyártásban egyre súlyosabb félvezetőhiány az újautó-piac teljes második félévére rányomta bélyegét. A hazai eladások 2021 közepe óta szinte folyamatos esésben vannak: júniusban még közel 11 400 új személy­autót regisztráltak, decemberben pedig már alig több mint 8700-at. Ez utóbbi adat 2020 decemberéhez képest 31 százalékot meghaladó visszaesést jelent. 
– Az ellátási zavarok miatt az újautó-kereskedők a második félévben már képtelenek voltak kielégíteni az időközben megerősödő keresletet, melynek egy része így kényszerűen a használtautó-piacon jelent meg. Ennek eredményeképpen 2021 második félévében Magyarországon 21,5 százalékkal több használt autót helyeztek forgalomba, mint újat – közölte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. 
A behozott használt autók között a legnépszerűbb márka a Volkswagen volt 11 százalékos részesedéssel, a második helyen az Opel található tíz százalékkal, a Ford pedig a harmadik helyre futott be kilenc százalékkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!