Beruházások

2022.02.02. 17:30

Utak újulnak meg, parkolók és futókörök is épülnek Veszprémben

Beruházások sora kezdődik és fejeződik be idén a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Porga Gyula és Ovádi Péter beszélt az idei év fejlesztéseiről

Forrás: Balogh Ákos/Napló

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, kiemelt céljuk, hogy Veszprém 2030-ra a maga kategóriájában Európa legélhetőbb városai közé kerüljön. Leszögezte, az elmúlt években elért eredményeket csapatmunka hozta meg: a beruházások a kormány támogatásával, Ovádi Péter országgyűlési képviselő hathatós közreműködésével valósulhatnak meg.

 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) arról beszélt, Veszprém ambiciózus célokat tűzött ki, az EKF és a Modern Városok Program (MVP) segítségével több jelentős nagyberuházás – új uszoda, tornászgyakorló, állatkerti felújítások – készült el. Elkezdődött a színházrekonstrukció első üteme, ennek folytatásaként 2024-től a színház épülete is megújul. Végéhez közeledik a Szakipark beruházás, amelynek révén a Jendrassik–Venesz Technikumban új tantermek és tanműhelyek jöttek létre, míg a Házgyári úton új képzőközpont készül. Az állatvédelmi komplexum alapkövét a napokban rakták le. Elkészült a déli elkerülő első üteme, és idén év végére megépül a 8-as és 82-es utakat összekötő szakasz. Ovádi Péter elmondta, a kormányfővel 2016-ban megkötött Modern Városok Programot tavaly egy ötmilliárd forint összegű belterületi útfelújítási csomaggal sikerült kiegészíteni, ennek munkálatai rövidesen elindulnak. A nagyberuházások mellett a mindennapi életet segítő, a lakókörnyezetet komfortosabbá tevő fejlesztések is készülnek, példaként a Gyulafirátótra tervezett új játszóteret vagy a Jutasi lakótelepen megvalósított kutyafuttatót említette.

 

Porga Gyula elmondta, az állami MVP-ből, az európai uniós TOP-programból és az EKF támogatásával számos fejlesztést, beruházást hajtanak végre 2022-ben Veszprémben. A V-Busz megújult flottája májusban öt elektromos járművel bővül. Veszprémből Márkó irányába elkészül a kerékpárút, és elkezdődik a megyeszékhelyről Gyulafirátót és Eplény felé vezető bicikliút építése is. Idén elindul a város közbringa-programja, elektromos kerékpárokkal. A Jutasi lakótelepen és a Séd-völgyében futókör, a Gulya-dombon sétaösvény készül, valamint városszerte megújulnak a játszóterek.

A vérellátó mellett parkolóház készül, megkétszerezve az eddigi kapacitást
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Számos intézményben lesz korszerűsítés: felújítják a megyei könyvtárat és a Laczkó Dezső Múzeumot, a Török Ignác utcai idősotthonban új liftet építenek be, a Módszertani bölcsődében megújul az udvar. Javul a parkolási helyzet: a vérellátó mellett parkolóház készül, megkétszerezve az eddigi kapacitást, az Agóránál is bővül a parkolóhelyek száma. A Kádár utcában új parkoló készül, míg az egyetemi alsó kampuszon mélygarázs épül. A Művészetek Háza udvarában művészmozi kap helyet. A Zöld város projektben egy új park jön létre a belvárosban – a zeneiskola és a volt gyermekkórház közötti területen –, megújul a Hősök kapuja, és a vár több emblematikus épületét kivilágítják. Szintén idén felújítják az egykori Kiskuti csárdát és Auer Lipót szülőházát, valamint megújul a vasútállomás környezete. Újságírói kérdésre elhangzott, az Aranyosvölgyi völgyhíd kiviteli tervei nyárra készülnek el, a beruházás a tervek szerint 2023-ban indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!