Átutalással vagy sárga csekken?

2022.03.07. 07:00

Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni idén a gépjárműadó befizetésekor

Magyar hatósági rendszámtáblával ellátott minden gépjármű, pótkocsi, valamint a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjármű után gépjárműadót kell fizetni. Az idei első részletek befizetési határideje március 15. Dégi Zoltánt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóját arról kérdeztük, mire érdemes odafigyelni a közelgő fizetési határidő kapcsán.

Molnár Sándor/Napló

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A gépjárműadóval kapcsola­tos feladatok ellátása 2021. január elsejétől átkerült a NAV hatáskörébe. Az adóhatóság értesítést küld abban az esetben, ha az előző évhez képest nincs változás a gépjárműadóban. Változás esetén, tehát ha például új gépjárművet helyeztek forgalomba, vagy az ideiglenesen kivont gépjármű kerül újra forgalomba, akkor határozatban állapítja meg a NAV a gépjárműadó-fizetési kötelezettséget. 

A tavalyi évhez képest annyi változás történt idén, hogy a gépjárműadót nem ezer forintra kerekítve kell megfizetni, továbbá az éves gépjárműadót két egyenlő részletben, március 15-ei és szeptember 15-ei határidővel lehet késedelmipótlék-mentesen befizetni. Aki határozatot kap és március 15-ig nem válik véglegessé a döntés, annak a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell teljesítenie az első részlet befizetését. A határozat véglegessé válásának a napja – fellebbezés hiányában – az átvételét követő 15. nap. 

Dégi Zoltán elmondta, 2022-ben azok, akik eleve elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek (egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok), az ügyfélkapun vagy a cégkapun keresztül kapják meg az értesítést vagy a határozatot a gépjárműadóról elektronikus tárhelyükre. Azok, akik pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek, a bankszámlájukról átutalhatják vagy bankkártyás tranzakcióval fizethetik be a gépjárműadót. Ők csekken nem, viszont a katás vállalkozások csekken is fizethetnek. 

A magánszemélyek elektronikus vagy postai úton kapták meg az értesítést vagy határozatot a gépjárműadóról. Az adóhatóság az iratot postai úton elsődlegesen az adóhatóság nyilvántartásában szereplő levelezési címre, ennek hiányában a tartózkodási hely címére, ennek hiányában pedig a lakóhely címére küldte meg, ezért is fontos, hogy a tényleges tartózkodási hely legyen bejelentve. 

Fontos a postai úton érkező iratok személyes átvétele, ha pedig elektronikusan érkezik, azt meg kell nyitni, és célszerű áthelyezni a tartós tárhelyre, különben 30 nap után törlik az iratot. Az értesítések február közepétől megjelentek a tárhelyeken. Ha az adózó rendelkezik az adóhatóságnál nyilvántartott meghatalmazottal, akkor a gépjárműadóról szóló határozatot a meghatalmazott részére küldik meg. 

Ha valaki csekken szeretné befizetni a gépjárműadót és nem kötelezett az elektronikus úton történő fizetésre, akkor újdonságként kérhet csekket sms-ben vagy a 1819-es telefonszámon, a NAV általános tájékoztató centerén keresztül, valamint az Elektronikus Ügyintézői Rendszer segítségével. Kérhető csekk a NAV honlapján, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon is. Ott viszont már érdemesebb helyben, díjmentesen, bankkártyával befizetni a gépjárműadó összegét. 

A Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy utalásos fizetésnél az adóazonosító jelet bele kell írni a közlemény rovatba. 

Gyakran felmerülő kérdés: ha valaki eladta az autóját, miért kapott fizetésre figyelmeztető dokumentumot a NAV-tól? A szabály szerint a gépjárműadót annak kell megfizetnie, aki az év első napján üzembentartóként vagy tulajdonosként szerepel a gépjármű-nyilvántartásban. Év közben új autó vásárlása, illetve a korábban forgalomból ideiglenesen kivont gépjármű újra forgalomba helyezése esetén, időarányosan kell az adót megfizetni. Ha a gépjárműnek több tulajdonosa vagy több üzembentartója van a hatósági nyilvántartás szerint, akkor a gépjárműadót az fizeti, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. 

Dégi Zoltán kiemelte, ha valakinek az önkormányzat adóhatóságánál túlfizetése van a 2021 előtti évekről, akkor azt nem vezetik át a NAV-hoz. Ilyenkor a túlfizetést az önkormányzattól lehet visszaigényelni. 

Kiderült az is, hogy tavaly összességében nem volt probléma a gépjárműadó-befizetésekkel Veszprém megyében. Néhány esetben feledékenységből, figyelmetlenségből adódóan, illetve a lakcím pontatlan megadása miatt fordult elő késés a befizetéssel. 

Akinek bármilyen kérdése van a gépjárműadóval kapcsolatban, telefonon vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatain kérhet segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!