Fókuszban a siker

2022.03.29. 17:30

Régiós nyertesek lehetnek vállalkozóink

Megváltoztak a világgazdasági körülmények a járvány miatt. Cél, hogy a hazai vállalkozások ennek a nyertesei legyenek, amit szolgál a kormányzat válságkezelése, gazdaság stratégiája, hangsúlyozta György László államtitkár a Lehetőség Roadshow nevű rendezvényen Veszprémben, a megyei kereskedelmi és iparkamaránál, kedden.

Kovács Erika

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára

Forrás: Szervezők

György László államtitkár köszönettel beszélt a vállalkozókról, akikkel együtt sikerült a kormánynak egymillió munkahelyet létrehozni 2010 után. Elismerést érdemelnek a járvány alatti karakterért is, akik segély helyett támogatást kaptak, a kormány a munka és tudásalapú gazdaság mellett állt.

 

Beruházásösztönző támogatást az kapott, aki nem bocsátott el munkavállalót és nem halasztotta el beruházást. Így már tavaly rekordnagyságú, 7,1 százalékos gazdasági növekedést ért el az ország. A válság alatt nálunk 40 százalékkal több beruházás történt, mint a régiós országokban. A kereslet, a járvány után most hirtelen jelentkezik, így jól jönnek a többletkapacitások, melyekbe beruháztak a válság alatt a vállalkozók, mely növekedési többletet eredményez. A támogatások kifizetődtek, mert rekord magasan áll a foglalkoztatottság itthon, amit hazánk tudott legjelentősebben növelni az Európai Unióban (EU) a járvány alatt és utána. Elhangzott, már a járvány alatt is lehetett látni, hogy megváltozik a világ gazdasági szerkezete, az ellátási láncokat széttörte a válság. A termelés közelebb költözik a nagy fogyasztói piacokhoz, közülük a világon a legnagyobb félmilliárd lakójával az EU. A nagy cégek keresik az uniós, versenyképes régiókat, a legjobb a kelet-közép-európai régió. Cél, hogy ebből kitűnjön hazánk: a cégek a válság alatt 2000 milliárd forint beruházásösztönző támogatást kaptak, zömét hazai tulajdonú mikro, kis és középvállalatok. 

 

 

Támogatást élvez a külföldi vállalatok idetelepítése is, mert a világ exportjának 80 százalékát a legnagyobb 600 cég adja. Elhangzott, a 2020-as és ’30-as évek nyertesei azok lehetnek, akik okosan, szervezetten dolgoznak. Tarjáni Zsolt, a Makronóm Intézet projektigazgatója az évtized nyertesei című kutatásról kifejtette, a sikeres működés alapja, ha a cégek több lábon állnak, exportálnak, kiemelten kezelik az innovációt, a fejlesztést, sikeresen pályáznak, megtartják, illetve növelik a létszámot, megfizetik a dolgozókat. 

Tarjáni Zsolt, a Makronóm Intézet projektigazgatója
Forrás: Szervezők

Kapcsolatban állnak a felsőoktatási intézményekkel, velük közösen vesznek részt a kutatás-fejlesztésben. Ilyen cégek szép számmal működnek Veszprém megyében is. Ismert, a roadshow februárban, márciusban öt nagyvárosban segíti a fiatalokat, akik a karrierépítés és vállalkozásindítás előtt állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!