Hajózás

2022.03.17. 17:00

Vízre tették az első új, balatoni kompot

Vízre tették az új balatoni kompot, hamarosan utazhatunk rajta Tihany-rév és Szántód-rév között. Az új kompok, illetve hajók még 2022-ben megérkezhetnek a Balatonra, közölte a hajozas.hu.

Kovács Erika

Az újépítésű kompok Szántód-rév és Tihany-rév között közlekednek majd, néhány napja már vízre tették az elsőt Fotó: hajozas.hu

Tájékoztatásuk szerint összesen kettő darab, 45 méteres új komp és kettő darab 35 méteres katamarán hajót vásárol a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintért. A komáromi SAM Hajó és Gépgyártás a.s nyerte el a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében indított 15,9 millió euró értékű, nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát. Az 1898-ban alapított komáromi hajógyár fél évszázadon át volt a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye, ahol mintegy 1800 hajót gyártottak már. A komáromi hajógyár feladata lesz a hajók leszállítása a Sió folyón keresztül, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd. A kész hajók átadására a Balatonon kerül sor. Az újépítésű kompok Szántód-rév és Tihany-rév között közlekednek majd, néhány napja vízre tették az elsőt. 

 

 

A kormány támogatásának köszönhetően, a Bahart jelenlegi flottájának megújítása elkezdődött. A beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme. Az új járművek a legkorszerűbb műszaki és utas kiszolgálási eszközökkel rendelkeznek, kiemelt cél, hogy európai színvonalú szolgáltatást biztosítsanak az utasoknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!