Hirdetés

2022.04.29. 14:23

Hogyan ne rontsuk el a fürdőszoba felújítását?

Egy építkezés elkezdését, vagy akár csak lakásunk felújítását ma már alaposan érdemes végiggondolnunk, megterveznünk. Nagyon sok információt szerezhetünk különféle szaküzletekben, böngészhetünk a neten, kereshetünk jó terveket és megoldásokat is. A felújítások esetében is eltérő nehézségű terepek állnak rendelkezésünkre. Egy nappali, egy konyha más-más kihívást tartogat számunkra, mint például egy fürdőszoba. Talán ez az egyik legizgalmasabb tervezési és kivitelezési terület – néhány hasznos tippel próbálunk segíteni ennek a lakrésznek a felújításában.

Ha a fürdőszoba felújításába kezdünk, akkor mindenképpen szánjunk megfelelő időt a tervezett folyamatok végiggondolására. Mit szeretnénk cserélni? Egyáltalán mi az, ami az elhatározásunkat mozgatja? Bővíteni akarjuk-e a teret? Lesznek-e új funkciók? Vannak-e meghibásodás miatt cserélendő fürdőszobai elemek? Sok kérdés, aminek a megválaszolásával közelebb kerülhetünk a tökéletes felújítási programhoz. Nézzük végig a folyamatokat. Kiemelten fontos a költségkeret meghatározása. Alaposan vegyük végig a lehetséges tételeket, állítsunk be tartalékokat, pluszköltségeket, hiszen bármilyen építőipari munkánál adódhatnak váratlan kiadások.

Kérdések sora, amelyeket tisztáznunk kell

Még az előkészítő szakaszhoz kapcsolódóan az egyik legfontosabb kérdést idejében tisztáznunk kell: mennyien fogják a fürdőszobát használni? A „létszám” ismeretében megfelelő mennyiségű hellyel érdemes számolni – kerüljük a zsúfolt megoldásokat. A fenti kérdésekhez egy fontos elem, hogy kád vagy zuhanykabin, esetleg mindkettő kialakításra kerül-e? Továbbá ebben a helyiségben lesz-e a mosógép és a vécé? Ezeket a tervezésnél mind be kell kalkulálnunk, csak ekkor érhetünk el számunkra is tökéletes végeredményt.

Bontástól az álmok megvalósulásáig

Ha megvan, hogy milyen zuhanykabint vagy kádat szeretnénk, kiválasztottuk a megfelelő szanitereket és csaptelepeket, akkor kezdődhet a munka. Mint minden építkezés, így egy panel fürdőszoba felújítás is a bontással kezdődik. A nyílások és egyéb részek kibontása az első fázis, hogy tiszta terepet kapjunk. Ezt követően a különféle csatlakozási pontok kialakítása következhet. A burkolási munkák megkezdésével érdemben már tervünkön nem fogunk tudni változtatni. Nagyon fontos egy jól megválasztott burkoló, illetve a minőségi burkolólapok kombinációja is, míg vizuális érzetünket tovább javíthatja a megfelelő tükrök elhelyezése is. A szellőztető rendszer kialakítására is szánjunk időt és pénzt, hiszen egy nem megfelelő légáramlással ellátott fürdőszoba a későbbiek során számos kellemetlenséget okozhat. A mosdókagyló alatt kialakított tároló szintén praktikus megoldás lehet, hiszen itt a különböző illatszereket, tisztálkodási szereket tudjuk tárolni. Mindenképpen érdemes egy törölközőszárítóban is gondolkodni, ennek főként a téli időszakban van nagy jelentősége. Ha ezeket végiggondoljuk, vagy különböző tervezőprogramok segítségével még vizuálisan is helyrepakoljuk kívánt és elvárt funkcióinkat, akkor elérkezünk álmaink fürdőszobájának a megvalósulásáig. Sok türelemre lesz szükség, de megéri!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!