Nedűk

2022.04.01. 16:00

Nívós borversenyt tartottak Badacsonyban

Hetvenhárom termelő kétszázhatvan mintáját bírálta a szakértőkből álló zsűri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Szervezete által rendezett megyei borversenyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán csütörtökön.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

Navracsics Tibor kormánybiztos, országgyűlési képviselőjelölt köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy aki itt van, az egy világszínvonalú verseny részese lehet, hiszen a magyar borok eleve ebbe a kategóriába sorolhatók. 

 


– Ráadásul jelentős hányaduk Veszprém megyéből származik. Éppen ezért a megye büszke lehet szőlészhagyományaira, borrégióira, szakembereire, amivel erősíti gazdaságunkat és a magyar borok hírnevét – hangsúlyozta Navracsics Tibor. 

 


Nyitrainé Sárdy Diána, a Mate Budai Campusának főigazgatója házigazdaként kifejtette, bízik abban, hogy nemcsak helyszínt biztosítanak a borversenyek számára, hanem a szakemberképzésből is kiveszik részüket. 

 


Farkasdy Károly, a NAK megyei igazgatója a huszonharmadik alkalommal megrendezett megmérettetésen örömét fejezte ki a kétszázhatvan beérkezett minta kapcsán, ami meglehetősen nagy szám a korábbi rendezvények viszonylatában is. Egyúttal bejelentette, hogy Kállai Miklós professzort az ágazatban végzett sokéves munkája elismeréseként a megyei borok versenyének tiszteletbeli és örökös elnökévé választották. 

 


A szakértőkből álló zsűri több csoportban, a legmodernebb informatikai háttér segítségével értékelte a benevezett borokat (207 fehér, 22 rozé, 31 vörös), amelyek közül a Veszprémi Érsekségi Pincészet Sauvignon Blanc 2021-es száraz fehérbora kapta a legmagasabb pontszámot (94,5) és a nagy aranyat. Fél ponttal maradt csak le a Nyári Pince olaszrizling-válogatása (2015-ös fehér, édes olaszrizling), melyet szintén nagy arannyal jutalmaztak. A zsűri ezenkívül hatvan arany, százhatvan ezüst és harmincnégy bronz minősítést hirdetett ki, valamint négy nedűt díjazott oklevéllel. 

Címkék#bor#verseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!